Hopp til innhold

Tar siste farvel i krematoriet

Stadig flere ønsker å være til stede når deres kjære blir kremert.

Farvel ved kremasjonen

Mange ønsker å være til stede når kremasjonen blir gjennomført. Her fra Drammen krematorium.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

Flere av de store krematoriene på Østlandet bekrefter den samme tendensen.

De fleste som ønsker å være til stede kommer fra andre kulturer, men stadig flere etniske nordmenn ønsker også å ta et endelig farvel på denne måten.

Trykker selv på knappen

De fleste moderne krematorier har nå et eget besøksrom der pårørende kan følge kremasjonen. Enkelte velger selv å trykke på knappen som fører kisten inn i ovnen, og noen vil se på når kisten tar fyr.

Kisten tar umiddelbart fyr når den føres inn i krematorieovnen. 80 minutter etter at døren er lukket er det bare aske igjen.

Saken fortsetter under bildet

Tar farvel her

Noen pårørende ønsker selv å trykke på knappen når kisten skal føres inn i kremasjonsovnen.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

Eget besøksrom

– Stadig flere vil være til stede når deres kjære blir kremert, forteller kirkeverge Ivar Nygård ved Drammen kirkelige fellesråd.

– Vi har et eget besøksrom og det er fullt mulig å snakke med de ansatte her om hva som skjer. Det er ingen hemmeligheter rundt dette. Noen har lovt sine nærmeste å være med til det siste hvilested, det innebærer også å være til stede ved selve kremasjonen. Se at asken blir ferdig, og at de til slutt setter urnen ned på kirkegård.

Noe å anbefale?

– Er dette noe du vil anbefale hvem som helst, å overvære en kremasjon?

– Da ser du den definitive avslutningen, jeg tror det er godt for mange å være med helt til det siste hvor det ikke er mer å gjøre enn å ta med urnen til nedsettelse på kirkegården.

Er folk klar over at dere er så fleksible at dere lar pårørende overvære en slik seanse?

– Nei det tror jeg ikke, det er nok flere og flere som har blitt klar over det i det siste. Spesielt etter siste endring av gravferdsloven som slår fast at det skal tas hensyn til ulik etnisk bakgrunn og ulike gravferdstradisjoner, sier Ivar Nygård.