Farvel Bafana

Ingen skal være i tvil om at rasisme er fæle greier etter å ha sett Farvel Bafana, som handler om da Nelson Mandela satt i fengsel, og om fangevokteren hans.

Nelson Mandela var leder for den væpnede delen av African National Congress, eller ANC, og ble i 1962 arrestert for å ha arrangert en arbeiderstreik og for å ha forlatt Sør-Afrika ulovlig.

Siden ble anklagene utvidet, og Mandela ble dømt til livstid i fengsel. Han fortsatte imidlertid å være en viktig politisk og symbolsk skikkelse i kampen mot apartheid, selv om han satt inne.

Da verden myknet opp i 1990, slapp han ut, og senere fikk han Nobels Fredspris, og han ble president i Sør-Afrika.

Den danske filmregissøren Bille August har nå laget film om fengselsoppholdet. Historien om apartheid-regimet fortelles i en fangevokters perspektiv.

Joseph Fiennes spiller James Gregory, han har vokst opp på landsbygda, og selv om han er hvit, snakker han Mandelas språk, xhosa, som for øvrig uttales med en artig klikkelyd.

Siden han snakker språket, blir han satt til å spionere på Mandela og hans medfanger på Robben Island. 

Goodbye Bafana
Foto: Sandrew Metronome

Fangevokteren er til å begynne med en rasist som alle andre, men ganske snart lærer han å respektere Mandela, og begynner etter hvert å dele Mandelas visjon om at svarte og hvite kan leve sammen.

De andre fangevokterne ved fengselet ser ned på ham for dette, de kaller ham kaffer-lover, og fryser ham ut. Vennskapet som oppstår mellom de to gjør det tydelig at apartheid er hatefullt og galt system.

Verden beste menneske

Denne filmen scorer jo en del på at den handler om verdens kanskje beste menneske. Det er ikke vanskelig å se opp til en person som blir frarøvet 27 år av livet sitt, og som kommer ut av det tilsynelatende uten bitterhet.

Vi kunne alle tenke oss å være bestekamerat med Nelson Mandela. Det kan tenkes at denne filmen vil gjøre inntrykk på folk, men i mine øyne er dette svak historiefortelling.

Bille August er en kyndig regissør som holder internasjonalt nivå, det skal han ha, men jeg er ikke spesielt begeistret for selve stilen hans. Farvel Bafana framstår som ulidelig selvtilfreds.

Den er smekkfull av fioliner og falsk selvransakelse. Det er vel bare de aller mest naive av oss som ikke skjønner hvordan dette vil utvikle seg.

Det er også veldig, veldig typisk at stort sett alle som har replikker i filmen er hvite. 17 år etter apartheid er det fortsatt for mye forlangt at film som foregår i Afrika har afrikanere i de bærende rollene.

Joseph Fiennes, som spiller fangevokteren, er en finstemt skuespiller, som klarer å framstille en interessant figur til tross for at filmen ellers er svært banal.

Farvel Bafana
Foto: Sandrew Metronome

Mandela, derimot, som spilles av Dennis Haysbert, stabber stivt omkring, uten at vi skjønner stort av hvem han er. Det er også fryktelig corny hvordan han utelukkende kommuniserer ved bruk av gullkorn og store ord. 

Dersom Farvel Bafana hadde kommet i 1993, hadde den sikkert fått Oscar for beste film. Den er med andre ord fryktelig gammeldags.

En etterpåklok og klissete film. Vi sitter igjen med litt mer kunnskap om Afrikas historie, og litt mindre tro på Bille August.