Hopp til innhold

Farten skal ned på riksvei syv

Mandag ble gjennomsnittsmåling sør for Nesbyen startet.

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa.

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa måtte klatre høyt i sommerkjole og finsko får å sette i gang gjennomsnittsfartsmåling sør for Nesbyen mandag.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Og flere slike målinger kan det bli i landet.

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa forteller at de har gitt grønt lys til Statens Vegvesen når det gjelder etablering av gjennomsnittsmålinger på inntil 40 ulike strekninger i løpet av de neste tre årene.

– Betyr veldig mye

Mandag ble en ny fartskontroll-epoke innledet i Hallingdal. I alt fire fartsmålere skal kontrollere trafikantenes gjennomsnittshastighet over en strekning på åtte kilometer syd for Nesbyen.

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa måtte klatre i kjole og fin-sko da hun åpnet gjennomsnittsmålingen av fart på riksvei syv like sør for Nesbyen. Da statsråden hadde kommet seg ned fra boksen, var hun overbevist over betydningen av en slik måling på den ulykkesbefengte veien gjennom Hallingdal.

– Det betyr veldig mye for trafikksikkerheten, sier hun.

Kleppa forteller at en kan redusere ulykkesrisikoen med en tredel med slik fartsmåling.

– Når farten reduseres, så reduseres også risikoen, forklarer hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.

En hel delegasjon med vegvesenfolk, folk fra Samferdselsdep og pressen på veg til åpning av fartsmålingsstrekning syd for Nesbyen.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Kan oppstå stygge situasjoner

Ordfører Gerd Eli Berge i Nes er glad for å få nye fartsmålere i kommunen sin.

– Jeg syns det er bra fordi dette skal hjelpe oss å få en bedre atferd i trafikken i hele Hallingdal, og i hele Norge, for å spare liv og helse, sier hun.

Førstebetjent Roy Riksvold var politiets representant da den fjerde gjennomsnittsmåleren i landet ble åpnet ved Nesbyen. Og Riksvold var ikke bare positiv til slik måling.

– Hvis folk da tror at de kan kjøre fort opp til boksen, bremse ned, og fortsette fort på den andre siden, så får de seg en overraskelse i andre enden, sier han.

Da kan det oppstå stygge situasjoner i trafikken, tror han

– Hvis de ikke holder avstand og sånn så blir det et problem. Vi har hatt mange stygge trafikkulykker på denne strekningen her, sier han.