Hopp til innhold

Farlige istapper i Oslo

– Det er nesten ekstreme forhold i Oslo nå, sier Bymiljøetaten. De arbeider med å få sikret bygårder mot takras og oppfordrer fotgjengere i hovedstaden til å se opp.

Istapper på Majorstuen

Faretruende istapper ble fjernet fra et hustak i Valkyriegata ved Majorstua søndag formiddag.

Foto: Tormod Bakke

Mildere vær i Oslo har ført til stor takrasfare mange steder. Faretruende istapper henger ned fra flere bygårder i hovedstaden.

– Det er nesten ekstreme forhold i Oslo nå. Omslaget til mildvær og at det er relativt kaldt om natten, gjør at det blir veldig store isdannelser på takene, sier direktør i Bymiljøetaten i Oslo, Hans Edvardsen.

Gårdeiernes ansvar

Bymiljøetaten har fått mange henvendelser i dag, og jobber nå på spreng for å få sikret fortauene.

– Det er stor fare for at isklumper detter ned på fortau og i nærheten av der folk beveger seg. Vi er veldig oppmerksomme på at dette er en fare vi må få løst, sier Edvardsen.

Ansvaret ligger på gårdeierne. Bymiljøetaten kontakter nå mange av dem og gir dem en kort frist på å få sikret takene. Dersom fristen ikke overholdes venter en bot på minst 5000 kroner.

Kan være kø

Mange gårdeiere har allerede avtaler med firmaer som fjerner is og snø fra takene.

Advokat i Huseiernes Landsforbund, Anders Leisner, har inntrykk av at de aller fleste gårdeiere tar ansvar, men har forståelse for at det kan ta noe tid å få sikret alle bygårdene.

– Det kan være litt kø blant de firmaene som driver med dette nå. Men man plikter i hvert fall å få satt opp varselskilt og så fjerne istappene så fort som mulig, sier han.

– Vær oppmerksom

Direktør Edvarsen sier Bymiljøetaten vil følge nøye med.

– Vi benytter alt vårt personell ute i gatene til å ha spesielt fokus på takene, og vi følger opp dette kontinuerlig til vi ser at situasjonen er under kontroll.

Intill takrasfaren er under kontroll, bør fotgjengere i Oslo kaste noen ekstra blikk opp på takene over seg.

– Man bør være veldig oppmerksom på at det kan falle is fra takene, og derfor ber jeg alle om å være ekstra påpasselige, sier Edvardsen.