Hopp til innhold

Farlige bakterier i svensk kylling

Svensk kylling inneholder de samme antibiotikaresistente bakteriene som norsk kylling. Men hverken det norske eller svenske mattilsynet vil advare mot å spise fuglen.

Kyllingfilet

Det er funnet antibiotikaresistente bakterier i norsk kylling. Nå viser det seg at også svensk kylling kan inneholde de farlige bakteriene.

En ny forskningsrapport viser at antibiotikaresistente bakterier er svært utbredt i norsk kylling.

Resistensen heter på fagspråket ESBL og kan føre til at menneske ikke lenger får effekt av vanlige antibiotikatyper som penicillin.

Tony Karlsen

Tony Karlsen kjøper kylling i Sverige.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

På Maximat Nordby selges det hver måned 100 tonn kyllingfileter. Haldenseren Tony Karlsen er en av mange som kjøper kyllingen sin i Sverige.

– Jeg har aldri hatt problemer med maten jeg har kjøpt her på svenskesiden, så det bekymrer meg egentlig ikke så mye, sier han.

Bakterier fra importerte dyr

Butikksjef på maximat Ole Jørgen Lind

Butikksjef Ole Jørgen Lind tror det er trygt å spise deres kylling.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Han får også støtte fra butikksjef Ole Jørgen Lind, som ikke tror folk skal være redd for å spise kyllingen de selger.

– Vi har ikke noen test på akkurat disse varene. Men basert på at leverandørene er medlem i Svensk Fågel, og de benytter seg ikke av antibiotika i sine avlinger, så håper og tror jeg at det er et trygt produkt, sier han.

Men en undersøkelse i Sverige viser at 40 prosent av kyllingfiletene har antibiotikaresistente bakterier i seg, akkurat som i Norge.

Det svenske Mattilsynet har en teori om dette.

– Denne resistensen kommer fra importerte avlsdyr som brukes i noe kyllingoppdrett, sier mikrobiolog i Livsmedelsverket, Åse Rosengren.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Frysedisken på Maximat

På Maximat på Nordby selges det 100 tonn med kylling hver måned.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

– Ingen problem med stekt kylling

På Svinesund fortsetter likevel nordmenn å kjøpe kylling.

– Jeg synes det er litt ekkelt, men så lenge du ikke spiser det daglig kan det ikke gjøre noen ting etter min mening, sier Gudrun Mikalsen som har puttet kylling i sin handlevogn.

Ifølge det norske Mattilsynet er det mye man kan gjøre for å unngå å få i seg disse bakteriene fra kyllingfiletene, som i verste fall kan gjøre at et menneske også får i seg bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika.

– Vær nøye. Vask fingrene, bruk rene skjærefjøler, pakk det godt inn og er kyllingen rå må du regne med at den kan ha bakterier som vi ikke liker. Et enkelt og godt råd er å koke eller steke kyllingen godt. Da er det ingen problem, sier seksjonssjef i Mattilsynet, Tor Olav Aas.

Se tv-saken:

Som i Norge, inneholder kylling i Sverige antibiotikaresistente bakterier. Men hverken det norske eller svenske mattilsynet vil advare mot kylling