Farlig stoff i sportshansker for barn

Miljødirektoratet slår alarm om helsefarlige funn i flere sportshansker for unge. I hanskene finnes det et stoff som i verste fall kan skade evnen til å få barn i fremtiden.

Segr Bozz (Rudo)
Foto: Miljødirektoratet

Line Telje Høydal

Sjefingeniør i Miljødirektoratet, Line Telje Høydal.

Foto: John Petter Reinertsen/Miljødirektoratet

Miljødirektoratet har tatt stikkprøver av varer i flere sportsbutikker, og i flere typer keeperhansker og sykkelhansker til barn fant de stoffet Dietylheksylftalat (DEHP).

DEHP er klassifisert som reproduksjonsskadelig. Stoffet kan skade forplantningsevnen og gi fosterskader. Det er forbudt i leketøy og småbarnsprodukter.

Direktoratet legger vekt på at hanskene er i direkte kontakt med brukernes hud over tid.

– Stoffet er ikke forbudt i hansker, men hansker er noe barn lett putter i munnen og som gjør at de lett får i seg stoffet. Det er veldig uheldig og uaktsomt, sier Høydal.

Direktoratet har derfor pålagt tre importører å stanse salget av sportshanskene.

– Vi ser på det som veldig uheldig at dette stoffet brukes i et produkt rettet mot barn, sier sjefingeniør i Miljødirektoratet, Line Telje Høydal.

Må kastes som farlig avfall

DEHP er forbudt å bruke i EØS-området, uten at produsenten har fått særskilt tillatelse.

Hanskene inneholder også så store mengder DEHP at de regnes som farlig avfall.

Miljødirektoratet anbefaler kunder som har kjøpt hanskene å slutte å bruke dem, og ta dem med seg tilbake til butikken.

Hun regner med at de farlige stoffene finnes i flere hansker fra produsentene, og etterlyser at importørene tar større ansvar for å ta stikkprøver av varene sine.

Fant farlig stoff i flere keeperhansker for barn

HELSESKADELIGE: Blant annet Umbro keeperhanske til junior kjøpt hos XXL (t.v.) og keeperhansken fra Sport Direkt kjøpt hos Torshov Sport, inneholder det farlige stoffet. Det er ikke giftig, men regnes som helseskadelig.

Foto: Miljødirektoratet

– Skulle aldri ha skjedd

Hanskene finnes ikke lenger i hyller og nettbutikker, opplyser kjedene til NRK.

– Vi syns det er beklagelig. Det er veldig enkelt: Dette skulle aldri ha skjedd, sier daglig leder i Stadion AS, Gisle Daviknes.

Han opplyser at de har kjøpt hanskene gjennom en leverandør i Norge, og har forutsatt at det de kjøpte var i henhold til loven. Hanskene er nå fjernet, og butikken vil følge opp saken.

Gresvig, som driver G-sport, G-Max og Intersport, opplyser at de fjernet produktet fra hyller og nettbutikk få timer etter at de fikk henvendelsen fra direktoratet.

– Vi ser veldig alvorlig på dette. Vi jobber med dette temaet til enhver tid med våre merkevarer og skal selvfølgelig følge reglene, sier Steinar Hillestad, som er ansvarlig for produksjon hos Gresvig.

NRK har ikke fått kontakt med XXL Grossist, men de opplyser til direktoratet at varene er fjernet fra hyllene.

sykkelhansken fra Biketec, kjøpt hos Gmax.

FARLIGE: Sykkelhansken fra Biketec, kjøpt hos G-max, inneholder stoffet DEHP som blant annet kan gi fosterskader.

Foto: Miljødirektoratet

Skremt av skadelige hansker

På fotballskolen til idrettslaget Ready spiller Mads Visby, Vilde Ringstad og Jørgen Finsæther fotball denne høstferien, og gode hansker er en del av utstyret.

Ingen av dem har tenkt på at det kan være skadelige stoffer i hanskene.

– Det er veldig dumt, og skal absolutt ikke være sånn. Det er egentlig helt feil, mener Jørgen Finsæther.

DEHP ble først omtalt som giftig, dette er fjernet fra artikkelen. Til tross for at stoffet er skadelig, regnes det ikke som giftig.

Mads Visby, Vilde Ringstad og Jørgen Finsæther

Mads Visby, Vilde Ringstad og Jørgen Finsæther synes det er skummelt å tenke på at keeperhansker kan inneholde farlige stoffer.

Foto: Rushda Syed / NRK