Får vite om Himmeltrærne blir en realitet

HØNEFOSS (NRK): Holder 94 millioner kroner til «Himmeltrærne»? Det får menigheten i Hønefoss vite i dag.

Himmeltrærne

Slik skal nye Hønefoss kirke se ut.

Foto: ARKITEKTKONTORET LINK

– Jeg kjenner det i magen. Jeg håper at vi kan få roe nervene nå. Vi har sett fram til dette møte i et halvt år, sier Atle Olav Ljåstad, leder i menighetsrådet i Hønefoss.

76 millioner holdt ikke

For et halvt år siden fikk menigheten vite at budsjettet på 76,2 millioner kroner ikke holdt til det nye kirkebygget. Ingen av anbyderne mente de ville klare å bygge den nye monumentale kirken for den summen. I våres gikk kommunen sammen med kirken om et tilleggslån på 18 millioner kroner.

I dag vil entreprenøren OBAS legge fram sine tall for byggingen av det nye kirkebygget. Ljåstad håper at 94 millioner kroner i budsjett skal holde.

– Vi har tatt en veldig stor belastning på egen drift i fellesrådet, ved at vi har tatt opp store lån som vi skal finansiere en del av bygget med. Etter mitt skjønn har vi ikke noe mer å gå på der.

Fem år siden brannen

Atle Olav Ljåstad

Atle Olav Ljåstad, leder i menighetsrådet i Hønefoss, er svært spent før dagens møte.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Det er fem og et halvt år siden Hønefoss kirke brant ned til grunnen. Midt på kirkegården er tomta fortsatt tom. Byggingen av den nye kirken har vært lang og vanskelig.

– Hvis alt går som vi inderlig håper på, går vi i gang med byggearbeidet kanskje før jul. Det blir kjempemessig å se det første spadestikket her ute på kirkegården.

– Hva hvis det ikke holder?

– Det er vanskelig å spå. For det første så er det veldig avhengig av hvor mye det måtte sprike, men jeg håper at vi etter møtet i dag kan si at vi er i mål og kan starte det hele.