Rusken til kamp mot taggerne

– Vi har registrert rundt 30 000 tagger i Oslo, og halvparten av disse er rundt Hausmania, sier Rusken-general Jan Hauger.

Grafitti

I 2007 så området rundt Hausmannskvartalet en stor økning av tagging og hærverk etter at Hausmania fikk en lovlig grafittivegg.

Foto: Siri Storstein Hytten

Ruskengeneral Jan Hauger

Ruskengeneral Jan Hauger.

Foto: Ren Reklame

Før vinteren får alle gårdeiere i Hausmanns-kvartalet gratis rengjøring av fasadene. Rusken-generalen i Oslo er lei av de nedtaggede veggene, og vil betale for nedvaskingen sammen med Stopp Tagging-prosjektet.

– Vi sliter mye med tagging i Oslo, og spesielt i indre by. Halvparten av de taggene vi har registrert er rundt Hausmania, sier Jan Hauger.

Kulturhuset Hausmania er en av få plasser i landet hvor man kan drive med lovlig grafitti, noe som også har satt sitt preg på byggene rundt.

– Nå er lerretet vårt snart klart

Ifølge Hauger er fjerning av tagging i hele områder den beste måten å få slutt på herværk på.

– Det er derfor vi har tilbudt oss å fjerne denne taggingen, samtidig som politiet intensiverer sitt arbeid i området.

250 gårdeiere i området har fått brev med tilbud om å være med på nedvaskingen, og Rusken sier de har fått god respons.

Men selv om området vil få en ansiktsløftning før vinteren, regner ikke Hauger med at de er kvitt problemet med tagging.

– Vi ser at når vi fjerner tagging, så er det ikke lenge før de som gjør dette er tilbake. Vi har også hørt fra mannskapene, at mens de står og vasker sier taggerne til dem at «nå er lerretet vårt snart klart igjen»!

Vil ta taggerne

Samtidig som politiet vil jobbe i området mens vaske-prosjektet pågår, skal en ny teknisk løsning gjøre det lettere for borettslag og gårdeiere å anmelde denne typen hærverk.

Rusken-generalen håper at politiet vil klare å ta de som står bak taggingen.

– Med dette arbeidet ønsker vi å ta disse som ikke klarer å holde seg unna veggene, og vi vil også drive mer holdningsskapende arbeid blant ungdom, sier Hauger.