Hopp til innhold

Får ungdommer ut av vanskelige miljøer

Fritidsklubbledere fra Grünerløkka har det siste halvåret patruljert gatene sammen med bydelens Gateteam. Slik håper de å få vite hva ungdommene vil ha.

Deltagere av X-Ray kulturhus i studio

SOM EN FAMILIE: Ungdommene på X-Ray Kulturhus driver med diverse innen musikk og dans. Her er medlemmene av dansegruppen Unity Crew, med rapperen Youssef Azouagh i studio.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

«Alt eller ingenting» drønner det ut fra høyttalerne. Rapperen Youssef Azouagh (19) har akkurat spilt inn refrenget på en ny sang, og hører nøye gjennom resultatet.

– Jeg ble invitert hit av en kompis. For meg var det akkurat som jeg fikk en ny stor familie. Uten X-Ray hadde jeg sikkert vært nede i byen, på Stovner eller Lambertseter og bare gått rundt.

Youssef Azouagh i studio

LÆRT Å BRUKE STUDIO: Youssef Azouagh er i studio på X-Ray kulturhus hver dag, for å jobbe med sine låter.

Foto: Patrick da Silva Sæther / Nrk

I to år har Youssef benyttet tilbudene på X-Ray Kulturhus på Grünerløkka.

– Jeg kjenner folk som har vært i vanskelige miljøer, men som har kommet hit og blitt bedre. Dette huset hjelper mye – du blir omringet av folk som gjør gode ting, og som inspirerer, sier Youssef.

– Gir ungdommene et alternativ

De siste ukene har både foreldre og politiet vært bekymret, etter ulike voldsepisoder blant ungdommer i hovedstaden. Tre unge gutter ble tirsdag siktet for grov kroppskrenkelse, etter at en 14-åring ble overfalt på Dælenenga i Oslo forrige uke.

Leder av X-Ray kulturhus Farooq A. Farooqi mener dialog med ungdommene er viktig for å løse problemet.

– Det er viktig at vi snakker med ungdommene og prøver å kartlegge hva som skjer. Hvis det blir problemer fordi ungdommene er ute etter spenning kan vi lage aktiviteter som gir de spenning på en annen måte, sier Farooqi.

Farooq Farooqi på vei ut av kontoret

TENKER FREMOVER: Farooq A. Farooqi har jobbet med ungdommer siden 1979. – Det gjelder å finne noe ungdommene er interessert i, og gi dem plass og tillit, sier Farooqi.

Foto: Patrick da Silva Sæther / Nrk

X-Ray Kulturhus er drevet helt på ungdommenes premisser. Brukerne har husstyremøter, bestemmer reglene og har egne adgangskort til huset.

– Vi må ha tillit til ungdommene. Vi fokuserer ikke på det de har gjort før, vi er interessert i det de vil gjøre når de kommer hit, sier Farooqi.

Må tilby epler

Jens Christian Holm

Leder for Grünerløkka Gateteam, Jens Christian Holm.

Foto: Patrick da Silva Sæther / Nrk

Siden mai har X-Ray Kulturhus, og andre fritidsklubber vært ute i felt med gateteamet på Grünerløkka for nettopp å snakke med ungdommene.

Leder for Grünerløkka gateteam Jens Christian Holm, sier det både gjør dem mer synlige, og enklere å presentere tilbudene som er der.

– Vi hører på hva ungdommene selv ønsker. Hvis ungdommene ønsker epler, og vi bare tilbyr pærer, må vi gjøre noe med det, sier Holm.

Ungdommer henger på X-Ray

BLANKE ARK: – Vi har nulltoleranse for narkotika og mobbing. Det gjør at folk fra utsiden som sliter kan komme hit og få en ny sjanse. Starte med blanke ark, og omgås et positivt miljø, sier Amalie Vorren Søndergaard (17), som danser på X-Ray Kulturhus.

Foto: Patrick da Silva Sæther / Nrk

Voksne kan følge opp

Nina Jeanette Wadstrøm Kristiansen

Avdelingsleder ved Sinsen kulturhus, Nina Jeanette Wadstrøm Kristiansen.

Foto: Privat

Avdelingsleder ved Sinsen kulturhus, Nina Jeanette Wadstrøm Kristiansen sier de har tett samarbeid med gateteamet, men også skole, barnevern og politiet.

– Hvis ungdommer har en konflikt eller føler seg utrygge, kan de be oss om hjelp. Det som skiller oss fra en møteplass på gata er at voksne kan følge opp hvis det oppstår noe, sier Kristiansen.

Viktig kontakt

Geir Tveit, leder for forebyggende avsnitt på Grønland politistasjon, bekrefter at det er viktig å ha kontakt med fritidsklubbene, for å vite hva som beveger seg i ungdomsmiljøene.

– Fritidsklubber skal ikke være en forlenget arm for oss. Men hvis vi kjenner grupper med ungdommer som trakasserer, mobber, raner eller utøver vold, er det viktig å ha kontakt med fritidsklubber hvis de kjenner til dem, sier Tveit.

Geir Tveit, Forebyggende avsnitt

Geir Tveit, leder ved forebyggende avsnitt på Grønland politistasjon.

Foto: Patrick da Silva Sæther / Nrk