Leder i SU: – Vi støtter Kaja

Leder i Sosialistisk Ungdom, Andrea Sjøvoll, sier at partiet støtter 16 år gamle Kaja Hilleren, som blir utsatt for grov hets etter en kronikk hun skrev i Dagbladet.

Andrea Sjøvoll.

PROVOSERT: Leder i SU, Andrea Sjøvoll, mener netthetsen mange av hennes medlemmer opplever i forbindelse med politisk debatt er forkastelig.

Foto: Privat

– Jeg synes det er utrolig trist at unge og engasjerte medlemmer hos oss skal bli møtt med den type hets.

Andrea Sjøvoll, leder i Sosialistisk Ungdom (SU), sier det ikke er første gang et av partiets medlemmer utsettes for hets.

– Vi vet internt at det er mange som opplever hets, også i andre ungsdomspartier. Det er spesielt kvinner og jenter som utsettes, og spesielt når man uttaler seg i temaer som asylpolitikk eller feminisme, sier Sjøvoll.

– Hvordan kan dette påvirke andre unge som ønsker å delta i samfunnsdebatten?

– Det kan føre til at Kaja og andre medlemmer hos oss ikke ønsker å ta del i den offentlige debatten igjen, og da mister vi veldig viktige stemmer i samfunnet.

Hets

KRENKENDE: Kaja Hilleren har fått flere krenkende meldinger og trusler etter at hun uttalte seg om innvandringspolitikken i en kronikk i Dagbladet.

Har fått mange positive tilbakemeldinger

Etter at NRK publiserte saken om Kaja i går, har hun fått mange støtteerklæringer og positive tilbakemeldinger fra både kjente og ukjente.

Kaja Hilleren

HETSES: Kaja Hilleren blir grovt hetset etter en kronikk hun skrev om innvandringspolitikken.

Foto: Privat

– Jeg har fått mange meldinger der det står at folk støtter meg og sier at jeg er et godt menneske, og hvor de skriver at jeg ikke skal ta meg nær av de negative meldingene. Det betyr veldig mye for meg, sier 16- åringen.

Lederen i SU har selv vært i kontakt med Kaja og vist sin støtte.

– Jeg synes det er utrolig tøft gjort av Kaja å stå frem. Det er viktig for alle oss andre som også har opplevd hets, for da vet man at man ikke står alene.

– En forsøpling av samfunnsdebatten

Mangeårig samfunnsdebattant, tidligere politisk redaktør og nå redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, forteller at han opplever netthets som følge av politiske utsagn som økende.

Harald Stanghelle

SKREMMENDE: Harald Stanghelle mener utviklingen når det gjelder hets i debatter er skremmende.

Foto: NRK

– Det er skremmende at vi ser økende hets og brutalisering i debatten. Vi ser at det går utover nye stemmer og debattanter, og jeg er ikke tvil om at det går sterkere utover kvinner enn menn, sier Stanghelle.

Hva tror du dette kommer av?

– Terskelen for å komme med hets i kommentarfelt eller direkte overfor den som deltar i debatten virker lavere enn tidligere, og vi har fått en språkbruk som representerer forsøpling av den offentlige debatten.

Stanghelle mener utviklingen er skremmende fordi den kan føre til at mange holder seg tause og dermed dropper debatten.