Får Krekar som nabo

Ungdommer som rømmer fra tvangsekteskap skal flyttes inn i samme bygård som terrorlistede Mulla Krekar.

Mulla Krekar
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

I går fortalte NRK Østlandssendigen at en akuttinstitusjon for ungdom som ligger på Røa skal flyttes fra utkanten av Oslo og inn til sentrum.

Institusjonen er et akuttilbud for ungdom mellom 10 og 18 år som sliter med rus, prostitusjon, voldelig atferd og selvmordsproblematikk.

I tillegg huser akuttistitusjonen unge jenter som rømmer fra tvangsekteskap, og barn som har flyktet fra krigssoner.

- Jentene kan bli kidnappet

Flyttevedtaket plasserer institusjonen i Heimdalsgata nær belastede strøk på Grønland og Oslo Sentralstasjon. De nye lokalene har også Mulla Krekar som nærmeste nabo.

Omtrent halvparten av ungdommene som kommer til institusjonen, har minoritetsbakgrunn, og mange er i konflikt med famillien og kulturen de er fra.

Terapeutene som behandler ungdommene på Røa kaller flytteplanene for en skandale. De frykter at jentene kan bli kidnappet.

Lokaler i Heimdalsgata
Foto: Anne Storaunet / NRK

Rømmer fra familie og kultur

- Dette er jenter som er plassert på skjult adresse. Når de skal til lege eller av andre grunner må ut av huset følger vi dem ut av Oslo slik at det er mindre sannsynlig at de treffer kjente, fordi det er en reell fare for at de skal bli kidnappet, sier miljøterapeut Pia Monclair.

Hun påpeker at det i tillegg til Mulla Krekar bor mange andre med minoritetsbakgrunn i bygården.

- Det er ikke det vi ønsker for våre klienter, som kommer fra samme bakgrunn og religion. Vi har også barn som er traumatisert av krig, og kommer fra krigssonene i Irak og land i Afrika, sier Monclair.

- Ikke drømmenabo

- Halvparten av våre ungdommer har flerkulturell bakgrunn. De har flyttet fra familien og mange velger å bryte med sin kultur og familie. De trenger å bo så beskyttet som mulig, sier Monclair.

Hun beskriver planene om å flytte akuttinstitusjonen til Krekars naboleilighet som litt absurd.

- Mulla Krekar, en internasjonalt kjent terrorist er vel ikke drømmenaboen for noen. Skal han ikke få husarrest nå? Hvem kommer for å besøke ham?, spør Monclair.

- Den beste løsningen

Direktør Kirsten Hjermstad i Barne- og familieetaten sa i går at det er vanskelig å finne egnede lokaler.

- Vi kan ikke alltid velge fra øverste hylle, men vi er likevel trygge på at vi har funnet den beste løsningen, sa Hjermstad.

- Dette er en akuttinstitusjon for kortvarige opphold. Ungdommene skal være der i få dager, og det skulle ikke være noe stort problem. Blir det det, må vi finne andre løsninger, la hun til.

Se nett-TV: Rusungdom flyttes til Oslo sentrum

Røa akuttinstitusjon
Foto: Anne Storaunet / NRK