Får kjøre dieselbil til verksted likevel

Har du dieselbil og time hos verksted i morgen må bilen stå, var beskjeden fra Oslo kommune i dag tidlig. Nå har de snudd - igjen.

Verksted

LOV: Næringstransport er unntatt dieselforbudet så lenge en kan dokumentere hensikten med kjøringen. Det vil si at en redningsbil kan kjøre en bil til verksted, men folk med dieselbiler kan ikke kjøre til verksted selv i morgen.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Saken er oppdatert med at Bymiljøetaten har snudd i saken på bakgrunn av henvendelsene fra Norges Bilbransjeforbund. I en mail til bilbransjeforbundet skriver de at de har gjort nye vurderinger, og at dieselbil-eiere som kan dokumentere avtale om verkstedtime også vil bli unntatt kjøreforbudet i morgen.

Mandag morgen ga Oslo kommune uttrykk for at dieselbiler med avtalt verkstedtime var unntatt kjøreforbudet i Oslo som innføres fra og med tirsdag. Men på ettermiddagen fikk Norges Bilbransjeforbund motsatt beskjed, skriver bilnytt.no.

– Det er noe her som er veldig lite gjennomtenkt. Og det tyder på at man har lite kontroll på det man har iverksatt, sier Stig Morten Nilsen, administrerende direktør i Norges Bilbransjeforbund.

Fikk først ja

– Da informasjonen kom på Oslo kommunes nettsider i går sto det at dersom man hadde et kjørebehov til en avtale som kunne dokumenteres, så var man unntatt kjøreforbudet, forklarer Nilsen, og legger til:

– For ordens skyld tok vi kontakt med kommunen i dag morges for å forsikre oss om at dette også gjelder verkstedtimer. Noe vi fikk bekreftet. Men så kom det en ny beskjed i ettermiddag om at den informasjonen var feil – og at forbudet også gjelder verkstedtimer.

Nilsen sier de har fått flere henvendelser fra bilverksteder som har fått avbestillinger fra kunder – og at verkstedene rammes av dieselforbudet.

– Bare blant våre medlemmer er det 1100 bilmekanikere i Oslo. Om litt under halvparten av bilene som skal på verksted er dieselbiler står 500 mekanikere uten jobb i morgen, og det er røft regnet snakk om et tap på fire millioner i omsetning, forklarer Nilsen.

Dieselforbud i Oslo

FORBUD: På grunn av lave temperaturer og stillestående luft de nesten dagene, blir det innført et midlertidig forbud mot å kjøre dieselbiler på kommunale veier fra tirsdag.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Reagerer på forskjellsbehandling

Han mener det hele er svært lite gjennomtenkt.

– Elektrikere og rørleggere får lov til å kjøre dieselbiler over hele Oslo, mens en bilmekaniker, som har fast tilholdssted, ikke kan ta imot kunder. Og det kan umulig være meningen å forskjellsbehandle lokalt næringsliv på den måten, sier Nilsen.

– Det er en håpløs greie som de har rotet til, og det blir et stort problem for de tusen kundene som skal på verksted.

Kommunikasjonsdirektør i Bymiljøetaten, Alise Davidsen, bekrefter at de ga feil informasjon i dag tidlig og beklager feilinformeringen.