Får innovasjonspris for denne maskinen

Askim-bedriften Dynatec har fått Forskningsrådets innovasjonspris for å utvikle en helt spesiell maskin. Det takket være noen svært dristige valg.

Dynatec

NYSKAPENDE: Denne maskinen lager silisium på en helt ny måte. Utviklingen av denne høster nå oppmerksomhet.

Foto: Dynatec

– Det var veldig dristig. Det var nesten galskap. Normalt sett skal det ikke være mulig for en forholdsvis liten organisasjon, sier gründer Josef Filtvedt til NRK.

Onsdag kveld deles prisen ut under en seremoni i Oslo konserthus, og de 130 ansatte får samtidig vite om prisen.

– Noen går på jakt, noen fisker, noen klatrer i fjellet og leter etter spenning. Dette er en blanding av alt det. Vi trenger ingen skrekkfilm, vi lager spenningen selv, sier Filtvedt.

Banebrytende teknologi

Bedriften har spesialisert seg på å utvikle ulike typer robot-maskiner til næringslivet. Men det var da de tok et steg bort fra sine vante arbeidsoppgaver, at de skapte tekonologien som gjør at Forskningsrådet nå gir dem en pris på 500.000 kroner.

– De har utviklet det som per i dag antagelig er verdens mest effektive måte å produsere silisium til solcelleindustrien. Teknologien er en «utenfor boksen»-tankegang, heter det i forskningsrådets utdeling.

Ifølge forskningsrådet søkte Askim-bedriften om støtte til å utvikle teknologien først en gang, men fikk avslag. Etter å ha innledet et samarbeid med Institutt for Energiteknikk (IFE) på Kjeller, og sendt en ny søknad året etter, fikk de støtte til å utvikle teknologien.

Andre Østfold-seier på rad

Troen på prosjektet, og måten Askim-bedriften har jobbet på, imponerer innovasjonsdirektøren i Forskningsrådet.

– Dynatec er et svært godt eksempel på hva bedrifter kan få til når de tenker kreativt og ambisiøst. Vi trenger flere bedrifter som bruker forskning og utvikling aktivt for å gå inn i nye forretningsområder, sier Anne Kjersti Fahlvik.

Teknologien de har utviklet handler om å produsere silisium til solcelleindustrien. Det gjør de ved at en roterende ovn bruker sentrifugalkraften til å skille ut silisium fra silagnass.

– Innovasjonen fører til sterkt redusert energi- og gassforbruk. Teknologien utfordrer 50 år med teknologiutvikling i en veletablert industri, og den revolusjonerende løsningen nærmer seg kommersialisering, heter det i begrunnelsen fra Forskningsrådet.

Det er andre året på rad en Østfold-bedrift får prisen, som i fjor gikk til Borregaard.

Josef Filtvedt

FÅR PRIS: Anne Kjersti Fahlvik fra Forskningsrådet og Josef Filtvedt fra Dynatec er onsdag på plass i Oslo konserthus i forbindelse med utdelingen av prisen.

Foto: Maria Ekornes Myhre / Forskningsrådet