Hopp til innhold

Får ikke utdanningen sin

200 elever på voksenopplæringen i Oslo får ikke undervisning i yrkesfagene de har kommet inn på i høst.

Yrkes-NM

Illustrasjonsbilde.

Foto: Harald Chr. Eiken / NRK

Dermed får ikke elevene fylt opp timeplanen sin og får derfor ikke full støtte fra Lånekassen, skriver Klassekampen.

Oslo Voksenopplæring (VO) Sinsen gir kun tilbud om undervisning i fellesfagene, altså matte, norsk, engelsk, samfunnsfag og naturfag, for de 200 nye elevene som er tatt opp til ulike yrkesfag på videregående i høst.

– Vi har ikke nok midler til å tilby undervisning i de yrkesrettede programfagene i høst, og beklager veldig at vi ikke kan gi elevene et fullverdig tilbud, sier Bjørg Haugland, rektor ved Oslo Voksenopplæring Sinsen til Klassekampen.

Dyrere elever

De økonomiske rammene voksenopplæringen får fra Oslo kommune er de samme som tidligere, og har tatt høyde for økt elevtall. Men av ulike årsaker krever det stadig mer ressurser å få elevene gjennom utdanningsløpet.

– De siste årene har vi sett at elevene samlet sett har en svakere faglig bakgrunn, og derfor trenger de flere timer i fagene før de kan gå opp til eksamen. Det krever mer ressurser, og vi har i løpet av våren på ulikt vis tatt opp denne problemstillingen med Utdanningsetaten, sier Haugland.

Tidligere år har voksenopplæringen på Sinsen fått overført ubrukte budsjettmidler til neste års budsjett, men det har ikke skjedd i år. Det får store konsekvenser for de 200 nye elevene som er tatt opp på de yrkesfaglige studieretningene.

– Da disse midlene falt bort ble vi nødt til å kutte i tilbudet. I samråd med Utdanningsetaten valgte vi å prioritere de som allerede er inne i et utdanningsløp, slik at de skal bli ferdige og komme seg ut i arbeidslivet. Vi prioriterer også elever til helse- og sosialfag. Resultatet av dette var at vi ikke fikk tilstrekkelige midler til å tilby de yrkesrettede programfagene som vi kjøper eksternt for nye elever hvis de ikke kan gå inn i opplæring på høyere nivå, sier Haugland.

Mister studiestøtte

Bortsett fra en klasse i salg og service, får ingen av de rundt 200 nye elevene ved Voksenopplæringen undervisning i programfag. Dette fører til at de ikke får fylt opp timeplanen sin. De får dermed ikke full støtte fra Lånekassen.

De vet heller ikke når de vil få tilbud om undervisning i programfagene.

– Vi håper å kunne sette i gang noen programfag etter jul, men vi kan ikke si noe sikkert om dette før budsjettet er klart i desember, sier Haugland.

Økonomiske årsaker

Utdanningsetaten i Oslo bekrefter at de økonomiske rammene fra kommunen er årsaken til kuttet i tilbudet.

– Det vi begrenser foreløpig er å iverksette nye programfag innen yrkesfag i høst. Årsaken til det er de økonomiske rammene. Men vi prioriterer å sette i gang fellesfag for helse- og sosialfag, slik at de som vil kan komme i gang med utdanningen sin, sier Terje Husa, avdelingsdirektør for økonomi i Utdanningsetaten til Klassekampen.

Han bestrider at yrkesfagene nedprioriteres.

– Vi nedprioriterer ikke yrkesfag, tvert imot har vi et sterkt fokus på yrkesfagene. Men vi må forholde oss til de økonomiske realitetene, sier Husa, som forklarer at økonomien har blitt strammere på grunn av at elevene nå bruker lengre tid på å fullføre utdanningen.

– Vi har mange elever inne i opplæringsløp, og de bruker generelt lengre tid på å tilegne seg kunnskaper enn tidligere, sier Husa.