Får ikke sende syke barn på skolen

Helsedirektoratet ber foreldre holde barna hjemme en uke etter at fått diagnosen ny influensa A(H1N1).

Illustrasjonsfoto av barn

Illustrasjonsfoto.

Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no

På Sagene skole tar man de nye retningslinjene på alvor.

Video nsps_upload_2009_10_21_20_39_33_4446.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Mange tomme stoler på Sagene skole. Også barna i Bøler sentrum barnehage savner mange av lekekameratene.

Alle som får diagnosen må holde seg borte fra skolen i sju dager etter sykdomsutbrudd:

- Tidligere har det vært og/eller til man er symptomfri. Det betyr at noen kanskje har blitt friske veldig raskt, som vi har eksempler på her. Den nye regelen sier altså at selv om du er symptomfri, så skal du fortsatt holde deg hjemme i syv dager, forklarer fungerende rektor, Line Andreassen.

Blir sendt hjem

Sagene skole har nå opp mot 120 syke elever, og i en av 10. klassene er nå 10 av 23 elever borte fra skolen. Nå varsler rektor at den nye sjudagersregelen vil bli strengt overholdt.

Her er flest smittet av H1N1-viruset

- Vi vet at det er noen elever som har hatt veldig lett sykdomsutvikling, slik at de har blitt friske for eksempel etter to dager. Foresatte opplever at de helt symptomfrie og kan gå på skolen, og da har de gjort det. Da har vi tatt en runde på hvem det gjelder, kontaktet foresatte og sendt barna hjem fra skolen igjen, sier hun.

Hun har allerede konkrete eksempler på at elever har kommet tilbake på skolen, før de er helt friske.

- En av elevene våre ble ifølge foresatte syk på lørdag, men var etter foresattes observasjoner symptomfri og tilsynelatede frisk på mandag. Han ble testet mandag, hadde da utslag på viruset og er dermed fortsatt smittefarlig, sier Andreassen.

- Ingen endring

Men assisterende direktør i Utdanningsetaten i Oslo Kommune, Kjell Richard Andersen, sier det ikke er snakk noen nye retningslinjer for Oslo-skolene.

- Vi skjeper ikke reglene, vi har sagt helt siden i sommer at elever som er influensasyke skal være hjemme i sju dager. Det er i tråd med de anbefalingene vi har fått fra helsemyndighetene, sier han.

At man har blitt strengere på å håndheve denne sjudagersregelen, sier han skyldes at pandemien nå har skutt fart.

- Tidligere hadde man enkeltpersoner rundt om som hadde influensalignende smitte, og det ble jo ikke lagt så mye merke til at de måtte være hjemme. Nå er det mange elever, opp til 120 elever på Sagene skole, og da virker det kanskje litt hardhendt at vi insisterer på at elevene skal være hjemme i sju dager, sier han.

Ifølge Utdanningsetaten er de nye retningslinjene fra Helsedirektoratet bare en påminnelse om hvilke forholdsregler skolene bør ta.

- Det ene går på hyginene, å være nøye med håndvask, passe på at man har desinfiserende midler tilgjengelig og hoste i armkroken. Det andre er at elever som er syke, er som blir det, ikke skal være tilstede i undervisningen. Blir de syke skal foreldre kontaktes og barnet må hentes.