Hopp til innhold

Får ikke lese tekstene de får i 80-årsgaver

Kongeparet får aldri lese tekstene de får i bursdagsgave av Oslo.

Kong Harald og dronning Sonja 80 år.

Kongeparet får en serie tekster i 80-årsgave fra Oslo. De får ikke lese tekstene, da tekstene ikke skal offentliggjøres før i 2114.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Marianne Borgen (SV)

Oslos ordfører, Marianne Borgen (Sv) håper kongeparet blir glad for gaven selv om de ikke får åpne den.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Dette er en veldig spennende og fremtidsrettet gave. Det er en gave som ikke kan åpnes på nesten hundre år, sier ordfører i Oslo, Marianne Borgen (SV) til NRK.

Tekstene er del av kunstprosjektet Future library. Det er altså et fremtidsbibliotek, og hvert år skal én forfatter bidra med én tekst. Future library skal være i et eget rom i det nye hovedbiblioteket i Bjørvika. Prosjektet startet i 2014, og først hundre år senere, i 2114, kan tekstene leses.

Kongeparet får seks sertifikater som gir tilgang til tekstene – et sertifikat per barnebarn.

Silent Room, Framtidsbiblioteket på Deichmanske

Slik skal rommet på Deicmanske bibliotek se ut. I veggene skal publikum kunne se at det ligger forseglede tekster, men ingen får lese dem før i 2114.

Foto: Atelier Oslo Lund Hagem Arkitekter

– Det er lenge å vente. Kongeparet vil jo aldri få lest dem. Det er en gave for fremtiden. Men hvem vet, kanskje noen av barnebarna til kongeparet lever så lenge, sier Borgen.

– Jeg er sikker på at kongeparet kommer til å glede seg mye over gaven, legger hun til.

Tekstene skal trykkes i 2114

Prosjektet startet med at man hugde trær i Nordmarka, og tømmeret skal brukes til å bygge tekstrommet i biblioteket. Det ble etterpå plantet 1000 nye trær.

– De trærne vokser seg store på hundre år. De skal man bruke til å trykke opp de hundre tekstene som har blitt levert inn da. Så i 2114 blir bøkene trykket og folk kan få lese dem for første gang.

Første fortelling er skrevet av Margaret Atwood. Hun var på besøk i Nordmarka i 2014.

– Jeg er så glad for å være med på dette prosjektet. Jeg har selv vært så heldig å vokse opp med skogen tett innpå meg, sa den svært miljøengasjerte Margaret Atwood da hun overrakte den forseglede esken med manuset til kunstneren som står bak dette helt spesielle framtidsprosjektet, Katie Paterson i 2014.

Margaret Atwood og Katie Paterson i Framtidsbibliotekets skog

Forfatter Margaret Atwood og kunstner Katie Paterson. Atwood bidro med den første teksten i Future libary, mens Paterson står bak hele kunstprosjektet.

– Litt vanskelig å finne en gave

Borgen innrømmer at det har vært vanskelig å velge 80-årsgave til kongeparet.

– Det er litt vanskelig å finne en gave fra Oslos befolkning til et kongepar som i utgangspunktet har det meste man trenger. Når man er 80 år har man jo det. Og så ønsket vi å gi en gave som skal ha mening.

Hun sier valget av gave er nøye overveid.

– Vi vet jo at kongefamilien er veldig opptatt av litteratur og kultur. Da tenkte vi at å la de få en del av Future library, særlig med tanke på at de kan få en gave som har betydning for deres seks barnebarn, tenkte vi kunne være en flott gave fra Oslos befolkning, så jeg håper de synes den er fin.

Kongeparet feirer 80-årsdagene sine. Våre eksperter deler sine erfaringer.