Hopp til innhold

Får ikke gravlegge i nærmiljøet

– Oslo kommune påfører folk stor belastning når gravplassene er fulle, mener sogneprest i Bekkelaget menighet.

Bekkelaget kirke

Både på Bekkelaget, Nordstrand og Klemetsrud begynner det å bli vanskelig å få gravplass.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Ofte må pårørende gravlegge sine kjære i en annen bydel fordi gravplassene er fulle. Det er belastende for de pårørende, mener sogneprest i Bekkelaget menighet Sverre Bang.

– Å miste noen er forbundet med mye smerte. Kanskje har det skjedd under dramatiske omstendigheter og man er veldig lei seg. Da kan det være veldig tungt å få vite man ikke får en grav å gå til som er der man lever og bor, sier Bang.

Oslo kommune planlegger å bygge ut kirkegården på Klemetsrud om noen år, men det er ikke bra nok, mener Bang. Både på Bekkelaget, Nordstrand og Klemetsrud begynner det å bli vanskelig å få gravplass.

Hva synes du om at folk ikke får gravlegge familiemedlemmer på gravplasser der man bor? Kommenter nederst i artikkelen.

Belastning

Syd i Oslo er det vanskelig å få gravplass. I Oslo er det ikke bare urnelunden på Bekkelaget som er full, også på Nordstrand og på Klemetsrud er det trangt om plassen.

Stadig flere i disse områdene opplever belastningen det er å ikke få gravlegge sine kjære i området der de bor.

– For eksempel er det ikke alle som kjører bil, og for å komme seg til noen av gravstedene må man da ta flere busser. Da kan det bli vanskelig å komme seg dit i praksis. Selv om det ikke er så langt i kilometer til nabobydelen, så oppleves det som fremmed, sier Bang.

Skal vurdere flere plasser

Kulturbyråd i Oslo Torger Ødegård sier at ikke alle kan regne med å få en grav å gå til i nærheten av der man bor. Han mener kommunen må vurdere hvilke kirkegårder som kan bygges ut. Foreløpig er det bare konkrete planer å bygge ut kirkegården på Klemetsrud, men det er usikkert når utbyggingen starter.

– Vi må øke kapasiteten på Klemetsrud og så må vi vurdere om vi kan øke kapasiteten på de andre gravlundene, hvis det er behov for det, sier Ødegård.

Men det synes ikke soknepresten i Bekkelaget menighet er godt nok. Bang mener det bør planlegges flere gravlunder rundt om i byen så ikke folk må reise langt for å besøke gravene sine.

– Jeg synes man bør se seg om ganske raskt etter flere gravsteder i Oslo. Dette har trykket på i mange år, helt siden 80-tallet, uten at det har ført til vesentlige forbedringer. Nå begynner man å merke det, sier Bang.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen på Facebook og Twitter.