Får ikke bygge opp markahytte

Hvis du eier hytte innenfor marka bør du ikke la den forfalle. I så fall kan du bli nektet å bygge den opp igjen. Hytteeier Anne Sophie Høegh-Omdal har nå brukt snart fem år på å krangle med fylkesmannen.

Hytteeier Anne Sophie Høegh-Omdal

FORFALT: Hytteeier Anne Sophie Høegh-Omdal står foran hytta hun kjøpte i 1982. Siden 1993 har hun ikke klart å holde den ved like, og de siste årene har hytta rast helt sammen. Hun og mannen ønsket å bygge en ny hytte på stedet, men det har fylkesmannen så langt nektet dem.

Foto: Inger Kristine Lee / NRK

Det er ikke noe hyggelig syn som venter i enden av skogsstien på Holterkollen i Nittedal. Den 26 m² store hytta til Anne Sophie Høegh-Omdal og mannen Friedrich Wilhelm Schulz er totalt sammenrast.

Bare én vegg står igjen. Under råtne planker kan man se rester av gammelt inventar. Høegh-Omdal kjøpte hytta i 1982, og siden 1993 har ikke familien klart å holde den ved like.

– Da var det en helt ålreit og brukbar hytte, men så har jeg bodd 20 år i Tyskland og Danmark. Vi har en handikappet datter som har gjort det vanskelig å bruke hytta siden 1993 og da har hytta stått og forfalt, dessverre, sier Anne Sophie Høegh-Omdal.

Før taket ramlet av for fire år siden, søkte Anne Sophie kommunen og fikk ja til å sette opp en noe større hytte samme sted. Men fylkesmannen ville ikke godta planene.

Så et sammenrast bygg

Torgny Hasås, leder av en interessegruppe for markas hytteiere og varamedlem i Markarådet

Torgny Hagsås, leder av interessegruppen for markas hytteeiere og varamedlem i Markarådet.

Foto: Inger Kristine Lee / NRK

Fungerende fylkesmiljøvernsjef Are Héden begrunner avslaget med at de tidligere var usikre på om det var en hytte.

Fylkesmannen har også anført at hvis man lar hytta si forfalle hinsides vedlikehold, vil gjenoppføring bli regnet som ny hytte – og nye hytter er ikke tillatt i marka.

– Ut fra de bildene vi så av en sammenrast bygning kunne det se ut som det bare var et skogshusvære som var falt ned og som man ønsket å bygge hytte på, sier Héden.

Leder av en interessegruppe for markas hytteeiere og varamedlem i Markarådet, Torgny Hasås, synes Fylkesmannen er streng og i dette tilfellet urettferdig.

– De har satt spørsmålstegn ved om det har vært en hytte, og det gjør de ut fra skrivebordet sitt ved rådhusplassen i Oslo, sier Hagsås.

– De burde vært her og sett?

– Ja, helt åpenbart! Du kan jo ikke vurdere dette uten å ha sett hytta, sier Hagsås.

Saken fortsetter under bildet.

Forfallen markahytte

PINNEVED: Kun en vegg av hytta står fortsatt oppreist. Resten av hytta har falt sammen.

Foto: Inger Kristine Lee / NRK

Har sendt inn ny klage

Anne Sophie har sendt inn en ny klage til behandling hos Statens fylkesmann i Oslo og Akershus. Etter fem års kamp signaliserer fylkesmannen en mer positiv holdning til parets hytteprosjekt.

– Det kan være vi endrer konklusjon hvis det viser seg at det faktisk var en hytte og at den var i vesentlig bedre stand tidligere enn den har vært de siste årene, sier Are Hedén.

Dermed er det håp om Anne Sophie og mannen Friedrich igjen kan nye hyttelivet i Oslomarka.

– Jeg synes denne saken er så urettferdig at jeg tror ikke at avslaget kan bli stående. Jeg tror vi må få lov til å få bygge ny hytte her. Det har alltid stått en hytte her, hvorfor skal det ikke da stå en hytte her? Den ligger ikke i veien for noen, sier Anne Sophie.