Får hele skylda

En uavhengig gransking gir Rikshospitalet og tidligere sykehusdirektør Åge Danielsen hele skylda for vinterens sykehotell-skandale.

Åge Danielsen og sykehotellet
Foto: Scanpix Montasje: NRK

Revisjonsfirmaet KPMG tror at den tidligere sjefen for Rikshospitalet, Åge Danielsen, ville det beste og billigste både for pasientene og Rikshospitalet da han inngikk de første avtalene om å bygge et nytt sykehotell.

Men gode intensjoner fritar ham ikke fra å bryte økonomiske rutiner og fullmakter fra sykehusets eier som er Helseregion Sør-Øst, fastslår revisjonsfirmaet.

Det viser en rapport som NRK Østlandssendingen har fått tilgang til.

Brøt med rutiner og fullmakter

Vinterens skandale med bygging av sykehotellet på taket av Strålebygget på Radiumhospitalet førte til at styreleder Ingar Pettersen trakk seg, og at Åge Danielsen ble frattatt jobben som sjef for Rikshospitalet.

Nå har revisjonsfirmaet KPMG gransket saken og konstaterer at Rikshospitalet og Danielsen brøt med styringsrutiner og investeringsfullmakter da de første avtaler om bygging ble inngått.

Sykehuseier Helse Sør-Øst på Hamar slipper fri. Helseregionen stanset prosjektet, og det kom ikke i gang igjen før det i mai kom friske penger til hotellet fra regjeringen i revidert nasjonalbudsjett.

Svikt i kommunikasjonen

I granskingen finner revisjonsfirmaet ingen feil i den formelle saksbehandling, men mener det har vært svikt i kommunikasjonen mellom Rikshospitalet og helseregionen om alle sider av forhandlingene mellom sykehuset og entreprenører.

Gjennom intervjuer har revisorene også fanget opp inntrykk av at den tidligere sykehus-direktøren tildels utfordret de gjeldende rammebetingelser, og at Rikshospitalet i stor grad ønsket å finne sine egne løsninger.

Sykehotellet ble straks et politisk tema. Dessuten meldte det seg et titalls private interesser med hotell-investor Arthur Buchardt i spissen som ville bygge syke. Det endte med at Helse Sør-Øst gikk i allianse med Kreftforeningen for å bygge sykehotellet.

- Et bestillingsverk

Åge Danielsen har ikke sett rapporten ennå, men er svært kritisk til den.

- Dette er et rent bestillingsverk. Det ville vært en sensasjon hvis de hadde kommet til andre konklusjoner, sier han til Finansavisen.

Les alt om sykehotellet på Rikshospitalet.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus.