Hopp til innhold

Får bygge ved Femsjøen

Får bygge på tomta etter to års krangling med Halden kommune.

Hyttetomta som har fått byggenekt ved Femsjøen

Lars Øyvind Johannessen får bygge på tomta han fikk anvist av Halden kommune i 2007, dersom ikke Fylkesmannen kommer med innsigelser.

Foto: NRK / NRK

Det ser nå ut til at den to år gamle byggetvisten om en hytte ved Femsjøen i Halden er løst.

Halden kommunes hovedutvalg for bygg plan og teknisk drift - gikk tirsdag inn for at Lars Øyvind Johannessen skal få bygge på hyttetomta han kjøpte i 2007.

Det var etter klager fra hyttenaboene at saken igjen kom opp i utvalget. Hovedutvalg for bygg plan og teknisk drift tok ikke klagene til følge.

Halden kommune har også besluttet å dekke advokathonorarene Johannessen og samboeren har hatt under tvisten med kommunen på 41 000,- kroner.

Ny runde hos fylkesmannen

Kommunens saksbehandling har vært sterkt kritisert av fylkesmannen og saken er nå til granskning i kontrollutvalget.

Selv om Hovedutvalg for bygg plan og teknisk drift sa ja til bygging er ikke Johannessen ikke helt trygg på at saken er over.

- Saken sendes nå til fylkesmannen. Dette har vært en veldig slitsom og ubehagelig prosess for min samboer og meg, og vi håper at det ikke blir flere problemer nå, sier Johannessen til NRK.

Les også:
Skarp kritikk for vilkårlig saksbehandling
Slakter kommunal saksbehandling
Gikk i mot Fylkesmannen

Utvalget for bygg, plan og teknisk drift i Halden

Utvalget for bygg, plan og teknisk drift i Halden kommune vedtok tirsdag ikke å ta hensyn til naboklagene på Johannessens hytte ved Femsjøen. Halden kommune betaler 41 000 kroner i saksomkostninger til Johannessen og samboer.

Foto: Lars H. Pedersen / NRK

Granskes av Kontrollutvalget

I 2007 ble det fradelt to hyttetomter fra gården Gjesteby ved Femsjøen i Halden. Kommunen bestemte hvor tomtene skulle ligge; mellom 50 og 70 meter fra Femsjøen.

Den ene tomteeieren fikk ja til å bygge, og satte i fjor opp sin hytte. Tre måneder senere var Johannessen klar med sin byggesøknad. Han fikk nei.

Kontrollutvalget har nå satt hele saken til gransking av Østfold kommunerevisjon for å se på prosessen, og om det var politisk innblanding underveis.

Granskingen skulle ha vært avsluttet i desember i år, men Østfold Kommunerveisjon - som har fått tildelt granskingen av Kontrollutvalget, blir ikke ferdig med jobben før ut på nyåret.

Kontrollutvalget i Halden kommune ville i utgngspunktet bruke inntil 200 timer på gransking av mulig av mulig politisk press .

Slakter kommunal saksbehandling

I sommer så det ut til at Johannessen og samboer endelig kunne få reist hyttedrømmen sin på tomta de kjøpte ved Femsjøen.

Fylkesmannen har reagert sterkt på at kommunen først godkjente hyttetomta, men senere nektet oppføring av hytta fordi den ville ligge innenfor hundremetersonen.

Deretter sa politikerne likevel ja til bygging etter at saken ble anket.

- Dette er en sak Halden kommune har håndtert meget kritikkverdig. Alle som ser på denne saken vil raskt se at den er behandlet på en svært dårlig måte, sa fylkesmiljøvernsjef Ottar Krohn til NRK i august i år.

Nå skal juridisk avdeling hos Fylkesmannen gjennomgå saken på nytt.