Hopp til innhold

Får besøksforbud etter større casuals-slagsmål

17 personer fra casuals-miljøet får besøksforbud i Lillestrøm på alle Lillestrøm Sportsklubbs kampdager etter at politiet fant en video under en narkotikaransakelse av en større slåsskamp.

Casuals i lillestrøm 2013

MØTES FOR Å SLÅSS: Politiet i Romerike mener casuals-gjengene bruker fotballen som et alibi for å slåss. Bildet er fra juni 2013 og viser casuals før kampstart mellom Lillestrøm og Vålerenga.

Foto: NRK

Da politiet i Romerike gjennomførte en ransakelse etter narkotika i leiligheten til lederen i casual-klubben "Sportsklubbens Yngre (SKY)" fant de en video som viser 26 gutter barke sammen. Videoen er fra juni i år og viser to grupper med 13 personer på hvert lag som slåss.

Gruppene representerer casuals-gjengene "Enga Yngre", som relaterer seg til Vålerenga fotballklubb, og "Sportsklubbens Yngre (SKY)", som relaterer seg til Lillestrøm Sportsklubb, skriver Romerikes Blad.

Politiet på Romerriket har nå identifisert 17 av guttene i videoen.

– Som en reaksjon er alle nå ilagt et besøksforbud i seks måneder innenfor et definert område av Lillestrøm og Strømmen på alle LSKs kampdager, sier politibetjent Ørjan Jensen i Romerike politidistrikt til Romerikes Blad.

Politiet forteller at flere av guttene er kjenninger av politiet.

Får bot på 25 000 kroner

 Stig Ove Sandnes

Daglig leder i Vålerenga Fotball AS, Stig-Ove Sandnes.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

De identifiserte som er over 18 år, får også en bot på 25 000 kroner hver for ordensforstyrrelser. Fire av de identifiserte guttene var under 18 år.

– Bøtenivået her er høyere enn normalt. Det er rettspraksis på at fotballrelatert vold skal straffes på dette nivået. De under 18 har fått noe mildere reaksjon, sier politiførstebetjent Gjermund Thoresen ved avdeling for narkotika og etterretning i Romerike politidistrikt.

Alle casualsene fra Lillestrøm har akseptert besøksforbudet og boten. Det har imidlertid ikke de tre personene fra "Enga Yngre". Det betyr at saken kan komme opp for retten om guttene ikke aksepterer boten.

Personen som politiet mener er laglederen til "Sportsklubbens Yngre (SKY)" har besøksforbud fra før. Han er tidligere straffedømt for vold- og narkotikakriminalitet, og er under etterforskning for flere voldssaker i Norge og i Sverige.

– Tar sterkt avstand

Anita Westby Bjerke

Daglig leder i Lillestrøm Sportsklubb (LSK), Anita Westby Bjerke.

Foto: Privat

Daglig leder i Vålerenga Fotball AS, Stig-Ove Sandnes, forteller at Vålerenga fotballklubb tar avstand fra det casuals-miljøet driver med.

– Vålerenga tar sterkt avstand fra alt som har med vold å gjøre. Dette har ingenting med de to fotballklubbene å gjøre. Vi kan ikke dras inn i hva de gjør på fritiden. De bruker Vålerengas navn for å få oppmerksomhet, sier Sandnes til NRK.

Også Lillestrøm Sportsklubb (LSK) tar klar avstand fra de voldelige handlingene.

– Vi er veldig glad for at politiet har gjort et så omfattende arbeid i denne saken. Vi mener det ikke har noe med fotball eller idrett generelt å gjøre, og tar avstand fra det hele, sier daglig leder i LSK, Anita Westby Bjerke til NRK.

Politiet i Romerike mener casuals-miljøet bruker fotballen som et alibi for å drive med pøbelvirksomhet.

– Hovedinntrykket er at disse ikke er interessert i fotball overhodet. De avtaler møter for å slåss. Mange har aldri vært på en fotballkamp, sier politiførstebetjent Gjermund Thoresen i Romerike politidistrikt.