Hopp til innhold

Får behandling på SATS og kafé

Kornelius Wesøe er alvorlig psykisk syk. Likevel bor han hjemme og ikke på institusjon. Et nytt behandlingsopplegg gjør det mulig for han å leve et så normalt liv som mulig selv med sykdommen.

Psykisk syke får hjelp hjemme

Kornelius Wesøe har en alvorlig psykisk lidelse. Likevel kan bo hjemme fordi han blir fulgt tett av spesialergoterapeut Katrine Neverdal og andre fagpersoner i bydelen. Hun tar han med på ulike aktiviteter og hjelper han å takle utfordringer han møter i hverdagen.

Foto: Hanne Roald / NRK

– I dag tar vi en tur i parken, sier spesialergoterapeut Katrine Neverdal. Når hun skal hjelpe Kornelius Wesøe (40) til å takle sin psykiske sykdom er det ikke inne på et kontor det skjer.

– Vi må ut og gjøre noe. Å sitte inne gjør jeg nok av ellers, sier Wesøe.

Den siste uka har han stort sett vært inne i leiligheten sin og har snudd døgnet. Wesøe har en alvorlig psykisk lidelse og har tidligere tydd til rus for å døyve symptomene.

Hjelp til å leve et vanlig liv

– Av og til tar jeg med meg Kornelius på treningssenteret eller vi går på kafé. Det viktigste er at han kan få komme seg ut og leve et vanlig liv, selv med sine psykiske problemer, sier Neverdal.

Hun er en del av et fagteam som jobber med et nytt behandlingsopplegg (FACT) i bydel Gamle Oslo i samarbeid med Lovisenberg sykehus. 106 pasienter med alvorlig psykisk sykdom får hjelp av teamet som består av blant andre en psykiater, en sosionom, psykologer og sykepleiere.

Eirik Ystad, teamleder Gamle Oslo

– Istedenfor sykehus, kan pasientene bo hjemme og er bare en telefonsamtale unna et helt kobbel av fagfolk som står klare til å hjelpe, sier Eirik Ystad, teamleder i FACT-teamet i bydel Gamle Oslo.

Foto: Hanne Roald / NRK

– Istedenfor sykehus, kan pasientene bo hjemme og er bare en telefonsamtale unna et helt kobbel av fagfolk som står klare til å hjelpe, sier Eirik Ystad som er teamleder.

Vil bli vernepleier

Kornelius Wesøe øyner nå et håp om å begynne på studier til høsten. Selv om han kastet opp på veien da han skulle besøke skolen tidligere i år.

– Jeg har en drøm om å bruke min livserfaring til nytte for andre. Drømmen er å bli vernepleier. Med hjelp fra Katrine Neverdal og de andre i det psykiske fagteamet er sjansene større enn noen gang.

Akutte innleggelser halvert

Tone Hærem, Kommunikasjonssjef Lovisenberg Diakonale Sykehus

– Pasientene får hjelp før de blir så syke at de må på legges inn, sier Tone Hærem, kommunikasjonssjef ved Lovisenberg sykehus.

Foto: Hanne Roald / NRK

Siden oppstarten i 2013 har fagfolkene sett svært gode resultater. Blant annet er antall sykehusinnleggelser halvert.

– Fordi pasientene får rask hjelp av teamet, rekker de ikke å bli så syke at de må legges inn hos oss, sier kommunikasjonssjef ved Lovisenberg sykehus, Tone Hærem.

Ordningen er evaluert av Helsedirektoratet som fant flere positive resultater. Blant annet er det færre som har alvorlige psykiatriske og depressive symptomer og selvmordstanker.

Kommer for å lære

Hver uke får teamet i Gamle Oslo henvendelser fra kommuner som ønsker å lære hvordan de jobber. Til nå er det etablert seks FACT-team i Norge og flere er planlagt.

– Både vår erfaring og forskning ellers viser at det er mye mer effektivt å behandle pasienten der de er, ikke sitte på et legekontor og gi dem råd, sier Ystad.

Kornelius Wesøe og Katrine Neverdal

Kornelius Wesøe har tro på at han skal klare å begynne på studier til høsten. Drømmen er å bli vernepleier. Med seg på veien dit har han Katrine Neverdal i FACT-teamet som skal hjelpe han i gang.

Foto: Hanne Roald / NRK