Tror de kom til Norge for å gjøre jobben

Politiet fant en profesjonell cannabisplantasje i en enebolig midt i Jessheim sentrum. Politiet tror de to pågrepne vietnameserne kom til Norge for å gjøre gartnerjobben.

Cannabisplanter Jessheim

Politiet i Ullensaker fant cannabisplantene tirsdag.

Foto: Romerike politidistrikt

Politiet var på et annet oppdrag i området da de ble oppmerksom på eneboligen i Jessheim sentrum i Ullensaker. Der fant de i overkant av 700 cannabisplanter.

– Plantasjen var profesjonelt drevet med tanke på oppvarming og ventilasjon, sier Øyvind Kværner, politibetjent ved Ullensaker lensmannskontor.

Pågrep to menn

To menn i begynnelsen av 40-årene var i eneboligen og ble pågrepet. Mennene var av vietnamisk opprinnelse, de bodde ikke i huset, har ingen bopel i Norge og de har ikke tilknytning til kommunen.

Bjørn Arne Tronier

Bjørn Arne Tronier.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Det er grunn til å tro at de to er kommet til Norge for å gjøre denne jobben, sier Bjørn Arne Tronier, politiadvokat i Romerike politidistrikt.

Mennene er siktet for grov narkotikaforbrytelse og er varetektsfengslet i fire uker, to av dem med brev- og besøkskontroll.

Ikke første gang i Ullensaker

I oktober 2012 ble tre menn dømt for produksjon av 146 cannabisplanter i en hytte i Ullensaker kommune. Den gang ble funnet anslått å tilsvare nok cannabis til vel 10.000 brukerdoser.

Vietnamesere ofte innblandet

Høsten 2007 startet en lang rekke avsløringer av cannabisplantasjer på Østlandet. Bak flere av plantasjene sto vietnamesere og politiet inngikk en returavtale med Vietnam. Nå blir enkelte vietnameserne sendt direkte til Vietnam etter at fengselssoning er avsluttet.

I 2008 fortalte sosialantropolog Whyn Lam at illegale innvandrere kan tjene en årsinntekt på en måned for å være cannabisgartnere for bakmenn.

– Illegale innvandrere fra Vietnam tjener opptil 10.000 kroner i måneden for å passe cannabisplanter, sier Whyn Lam, sosialantrapolog.


Flest smådyrkere

Willy Pedersen

Willy Pedersen

Foto: UiO

Stadig flere dyrker cannabis i Norge. Forskere ved Universitetet i Oslo har gjennom flere år studert hjemmedyrkere, og til en nylig publisert studie har de dybdeintervjuet 45 norske marihuanadyrkere.

Professor Willy Pedersen ved UiO er en av forskerne. Han sier at det de siste drøye ti årene er blitt mer utbredt å dyrke marihuana i Norge.

– Dette er et mønster som vi finner over hele Europa. Tidligere ble stoffet importert fra Marokko gjennom Europa før det havnet i Norge. Nå suppleres det med hjemmedyrka stoff.

Pedersen legger til at det er ulike mennesker som står bak dyrkingen.

– Basert på studiet vi har gjort, så ser vi at det er flest smådyrkere. Samtidig er det noen større, tunge aktører som står bak. Men i hovedsak er det altså smådyrkere som dyrker til eget og venners bruk, og som ikke ellers er en del av kriminelle miljøer.

700 cannabisplanter på Jessheim

Eneboligen var utstyrt som et produksjonslokale med oppvarming og ventilasjon.

Foto: Romerike politidistrikt