Hopp til innhold

Fant 700 cannabisplanter på Jessheim

Antallet marihuanaplantasjer på Østlandet øker. Ifølge Kripos finnes det et nettverk at vietnamesere som dyrker stoffet i Norge.

Cannabisplanter Jessheim

Politiet i Ullensaker fant de 700 cannabisplantene i en enebolig i Jessheim sentrum.

Foto: Romerike politidistrikt

To vietnamesiske menn i 40-årene sitter nå i varetekt etter at politiet i januar oppdaget 700 cannabisplanter i en enebolig i Jessheim sentrum. Mennene er siktet for grov narkotikaforbrytelse.

Et økende problem

Plantasjen i Jessheim sentrum ble oppdaget ved en tilfeldighet. Årsaken til at politiet banket på døren var at de skulle levere et uavhentet dokument til en person som var registrert på adressen.

– Tjenestemennene som var der reagerte på oppførselen til personen som lukket opp døren. Dessuten luktet det hasj, sier Anne Kathrine Hofseth Gundersen, politiførstebetjent ved Ullensaker lensmannskontor.

– Det er et økende problem. I fjor avdekket politiet rundt 15 plantasjer, sier Lena Reif i Kripos til NRK.

Se video: Oppblomstring av plantasjer på Østlandet

Antallet marihuana- plantasjer på Østlandet øker. Vietnamesiske nettvek står bak mange av dem, mener Kripos.

I 2008 startet en lang rekke avsløringer av cannabisplantasjer. Politiet avdekket 47 plantasjer, de aller fleste på Østlandet. Bak flere av plantasjene sto vietnamesere.

Hofseth Gundersen har ikke sett en spesiell oppgang i sitt distrikt det siste året, men mener det har vært en jevn økning som har pågått i flere år.

– Det er nok sikkert en kombinasjon av etterspørsel og at dyrking gir god avkastning. Vi kan kanskje kalle det en trend, sier hun.

Anne Kathrine Hofseth Gundersen

Anne Kathrine Hofseth Gundersen er politiførstebetjent i Ullensaker.

Foto: Vegar Erstad / NRK

Politiet mistenker at de to vietnamesiske mennene som dyrket frem de 700 cannabisplantene på Jessheim er bakmenn.

– Jobber under tvang

Tvang og trusler er ofte en del av bildet ifølge Kripos. Det er også avdekket tette bånd mellom vietnamesere som dyrker marihuana i Norge og vietnamesere som driver plantasjer i andre europeiske land.

– En sånn plantasjedrift medfører til en kompleksitet av kriminalitet. Man må ofte smugle inn ulovlig personell til å arbeide med det. Og ofte jobber de under tvang, sier Reif i Kripos.

Hun legger til at de er av den oppfatning av plantasjene nå er mindre enn de var før, og dermed vanskelig å oppdage. Politiet trenger derfor hjelp av publikum til å avsløre dem.

– Eldre hus med tildekte vinduer og mye trafikk til og fra, kan indikere at det er en plantasje på stedet. Mistenker man noe, er politiet interessert i tips, avslutter Hofseth Gundersen.