Hopp til innhold

Fant 700 år gammel ring i gjørma

Arkeologer har funnet en eldgammel, fjong gullring i gjørma i Bjørvika i Oslo. Ringen har ligget der siden dronning Eufemias tid tidlig på 1300-tallet.

Gullring fra middelalderen funnet i Bjørvika

Ingen vet hvem som bar denne ringen, men arkeologene tror noen mistet den i gjørma i Bjørvika på 1200-tallet. Det skulle ta 800 år før noen så den igjen.

Foto: Knut-Martin Løken / NRK

Ringen av hele 23 karat gull med edelstenen granat har ligget i gjørma i rundt 700 år, under tomta hvor kulturhuset Borgen stod i Bjørvika.

– Jeg har funnet gull

Det var arkeolog Line Hovd ved Norsk institutt for kulturminneforskning som nylig bokstavelig talt fant gull i Bjørvika.

– Det er jo kanskje den ene gangen i livet at man finner noe så fint. I denne jobben blir man jo stadig spurt om man finner noe gull. Nå kan jeg si at ja, jeg har funnet gull, sier en lattermild Hovd.

Arkeolog Line Hovd med gullringfunnet

Arkeolog Line Hovd med gullringen hun fant under utgravinger i Bjørvika. Ifølge kollegene hennes kom det noen kraftige gloser da gullet kom til syne.

Foto: Knut-Martin Løken / NRK

Arkeologene jobber i området for å sikre kulturminner før den storstilte utbyggingen av den nye Follobanen starter. Prosjektleder Egil Lindhart Bauer er svært glad for å ha fått slippe til i gjørma i god tid før Jernbaneverket.

– Smykket er én av bare 20 ringer fra perioden som noensinne er funnet i Oslo. Vi har funnet mye annet spennende her også, men dette tar nok kaka, sier han.

Fortvilelse for 700 år siden

Fortvilelsen over å ha mistet en 23 karats gullring i gjørma må ha vært stor i seg selv på Dronning Eufemias tid, men kan ha vært enda verre i denne sammenhengen, ifølge prosjektleder Bauer.

Prosjektleder ser på Bjørvikaringen

Egil Lindhart Bauer kaller gullringen en fyrstelig gjenstand, og er sikker på at den ikke har tilhørt menigmann.

Foto: Knut-Martin Løken / nrk

– Det kan være en forlovelsesring. På undersiden er det nemlig spor av et dextrarum iunctio-motiv, det vil si to hender som møtes. Dette kan være et symbol på en pakt.

På grunn av blant annet kvaliteten på gullet tror han ringen må ha tilhørt noen av høyere stand.

– Dette har vært en kostbar gjenstand og har neppe tilhørt mannen i gata. Samtidig viser den tegn på å ha blitt godt brukt, sier Egil Lindhart Bauer.

Letingen fortsetter

Jakten på kulturminneskatter fortsetter bare et steinkast fra høyhusene i Bjørvika. Den arkeologiske utgravingen vil pågå ut vinteren 2016. De benytter metallsøker for å forsikre seg om at det ikke ligger andre lignende funn i området.

Foto: Knut-Martin Løken / NRK

Ut av gjørma for alltid

Etter å ha ligget under føttene på Osloborgere gjennom mange århundrer er tiden i gjørma er definitivt over. Bjørvikaringen flytter snart til Kulturhistorisk museum hvor den skal ligge side om side med annet uerstattelig fingerglitter fra middelalderen.

Marianne Vedeler, professor i arkeologi ved Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo.

Professor i arkeologi, Marianne Vedeler, er glad for at ringen snart er en del av samlingen på Kulturhistorisk museum.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Professor i arkeologi Marianne Vedeler sier funnet er stort.

– Jeg kan selv ikke huske sist en sånn ring ble funnet i Oslo. Hvis den hadde blitt funnet for ett år siden hadde den blitt vist fram i smykkeutstillingen vi har nå på Kulturhistorisk museum.

Frem til neste smykkeutstilling vil Bjørvikaringen bli forsket på og brukt i andre typer publikumsaktiviteter. Samtidig fortsetter skattejakten i Bjørvika ut vinteren 2016.

Synes du smykker fra middelalderen er spennende kan du nå se et utvalg av de få som finnes i Norge i utstillingen Ta det personlig på Kulturhistorisk museum i Oslo sentrum.

Les også: Fant 100 skjeletter i Oslo sentrum
Les også: Fant sjakkbrikke fra 1200-tallet