Fanger unike bilder av meteorer

Et nytt kamerasystem tar unike bilder av meteorer over Norge. De første bildene ble tatt i Hallingdal denne uken.

Meteor over Hallingdal

METEOR: Dette bildet viser en meteor om lag 40 kilometer over Hallingdal.

Foto: Solobservatoriet

Det var kameraer på Harestua og i Oslo som fanget opp meteoren klokken 00.28 natt til mandag. Dette er den første varslingen fra det automatiske kamerasystemet som ble ferdigmontert før helgen.

Vegard Rekaa

Pressekontakt Vegard Rekaa ved Solobservatoriet.

Foto: privat

– Systemet detekterer og varsler om meteorer, altså kraftige stjerneskudd, som forekommer over Norge, sier Vegard Rekaa ved Solobservatoriet.

Rekaa tror meteoren over Hallingdal brant helt opp før den traff bakken.

Vært avhengig av tips

Det finnes noen private kameraer som fanger opp meteorer over Norge, men ifølge Rekaa har det ikke vært noen automatiske kameraer som varsler når det faller ned meteorer. Solobservatoriet (ekstern lenke) har vært avhengig av tips fra publikum.

– Tidligere oppdagelser er blitt gjort ved at noen har vært ute til rett tid og tilfeldig sett i riktig retning, og derfor har det vært veldig sporadisk hvor mange som er blitt funnet, sier Rekaa.

Kameranettverk

Disse kameraene i Oslo fanget opp meteoren over Hallingdal.

Foto: Solobservatoriet

Solobservatoriet planlegger i samarbeid med Norsk Meteornettverk å sette opp til sammen 20 kameraer over hele landet.

– Det er viktig for å få kartlagt hvor mye meteorer som forekommer over Norge. Det ligger selvfølgelig noe forskningsinteresse i dette. Det handler om hvordan vi blir påvirket av verdensrommet og omgivelsene rundt jorda, sier Rekaa.

Roser prosjektet

Kaare Aksnes

Professor Kaare Aksnes ved Universitetet i Oslo.

Foto: Uio

Professor Kaare Aksnes ved Institutt for teoretisk astrofysikk på Universitetet i Oslo sier det er viktig å få mer informasjon om meteorer. De nye kameraene gjør det lettere å finne meteorer som treffer bakken, såkalte meteoritter.

– Det er vanskelig å finne rester av en meteor. Ved hjelp av slike kameraer finner man posisjon og tidspunkt. Da man kan man beregne en bane og finne nedslagspunktet, sier Aksnes.

Ved å undersøke meteoritter kan man finne ut mye om tilstanden i solsystemet, ifølge professoren.

– Ved å analysere innholdet i meteoritter så kan man si noe om tilstanden ute i solsystemet og få en pekepinn om spesielle tendenser, sier Aksnes.

Meteor over Hallingdal

Meteoren var om lag 40 km over bakken.

Foto: Solobservatoriet