Hopp til innhold

Fanger sympati-konverterer

Flere innsatte ved Ringerike fengsel har sympati-konvertert til islam etter at muslimske fanger ble nektet muslimsk mat.

Ringerike fengsel
Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

De muslimske medfangene ble nemlig nektet halal-kjøtt under årets Ramadan.

En av de innsatte ved Ringerike fengsel, som ønsker å være anonym, synes det er godt med støtte fra medfangene.

- Det synes jeg er veldig bra. Når vi får slik støtte vet vi at vi har gjort noe fornuftig.

- Burde tro

Andre innsatte har også uttrykt sin glede over at flere har konvertert til Islam, men at de gjerne skulle ønsket at dette var gjort på bakgrunn av Islams budskap og ikke på grunn av det de mener er en urettferdighet som har blitt gjort mot de muslimske innsatte.

Ramadan, måneden hvor muslimer faster fra soloppgang til solnedgang, er en viktig høytid for alle praktiserende muslimer. Og det er viktig at maten de spiser etter solnedgang er tilberedt på korrekt måte. Kjøttet de spiser må være halal-kjøtt. Det betyr at dyret må være slaktet på en bestemt måte blant annet ved at det skal slippe å bli plaget unødvendig, og man skal gjøre alt man kan for å få dyret slaktet enklest mulig.

Før Ramadan ble det søkt om innkjøp av halal-kjøtt, men svaret fra fengselsledelsen var nei, til tross for at dette ble gjort i fjor.

- Det er den eneste måneden i året som vi faster, og da vil vi gjøre det riktig og ikke spise noe annet enn halal-kjøtt, sier en av de innsatte.

Ramadan

Under Ramadan må muslimer kun spise halal-kjøtt.

Foto: MOHAMMED BALLAS / AP

For dyrt

Fengselsleder Håkon Melvold ved Ringerike fengsel, sier dyrekjøpte erfaringer gjorde at de i år avslo ønsket fra de innsatte om å få Halal kjøtt.

- Vi sa ja i fjor, og det viste seg å bli en kostbar affære. Derfor fant vi ut at vi ikke har ressurser til dette i år.

Å grunngi avslaget med at det blir for dyrt mener de innsatte er feil.

- Vi vil jo betale for dette selv, så det ville jo ikke kostet fengslet noe.

- Flere har besvimt

De innsatte ved fengselet har skrevet et brev til Likestillings- og Diskrimineringsnemnda. Der skriver de blant annet at de synes det virker som om fengselsledelsen prøver å vanskeliggjøre deres mulighet til å utøve sin religion. Det kjenner ikke Melvold seg igjen i.

- Vi prøver å tilrettelegge på best mulig måte, men av og til finnes det begrensninger som vi ikke kommer utenom. Det er trist hvis de oppfatter det som en krenkelse av deres religion

De innsatte sier at mangelen på halal-kjøtt har betydd perioder med lite mat.

- Folk har hatt lite mat, og fått i seg for lite næring, og noen har også besvimt, sier en av de innsatte.