Fang grevlingen selv, mener rådmann

Folk i Bærum kan leie grevlingfeller og selv stå for avlivningen av dyrene. For rådmannen i Bærum vil at viltnemnda skal spare penger, og ett av forslagene er å ikke lenger fange og avlive grevlinger for folk.

Grevling på Ostøya i Bærum

Grevlingen snuser rundt ved utekjøkkenet på hytta til Espen Klem på Ostøya i Bærum. Bildet er fra 5. juli.

Foto: Espen Klem

Espen Klem ser grevling annenhver dag på hytta på Ostøya.

– Og vi hører den om natten. I natt veltet den en svær dunk med tomflasker.

Ostøya-grevlingen har åpnet søppelbøtta utenfor hytta, selv om den var festet med en slags stropp, og den har også åpnet og tømt kjøleskapet som står på utekjøkkenet.

Likevel tror ikke Espen Klem at han kan tenke seg å sette opp grevlingfelle.

– Vi unngår feller foreløpig. Vi prøver heller å ha det litt ordentlig utenfor hytta.

Selv om Espen Klem tåler grevlingbesøk er det endel bærumsfolk som vil ha enkeltdyr avlivet. Til nå har disse fått hjelp fra viltnemda.

Reglene er slik at den enkelte selv må betale regningen for avlivning, hvis ikke dyret er skadet eller er til fare for noen. Bærumsfolk har da også betalt, men ikke nok - tjenesten gikk ikke med selvkost, og i et møte i viltnemda foreslo rådmannen at folk skal ta hånd om avlivingen selv.

Artikkelen fortsetter under bildet

Referat fra viltnemda

Referat fra viltnemdas møte 2. april 2014. Hele referatet kan leses i lenke under bildet.

Foto: Referat fra viltnemda

Må frakte dyret til veterinær selv

Svein Finnanger, som svarer for Bærum kommune i saken, sier at det ikke er lov for folk flest å løse skudd i tettbygde områder uten politiets godkjenning, og at selv om det kan se slik ut av referatet har det aldri har vært meningen at folk skal avlive grevlingene på egen hånd.

– Det rådmannen og kommunen har sett for seg her, er at vedkommende selv frakter dyret til veterinær og at det er veterinær som avliver dyret og tar hånd om skrotten etterpå, sier Svein Finnanger.

Svein Finnanger sier at slik han har forstått det, var ikke temaet om hvem som skal avlive grevling oppe i møtet i viltnemda, fordi nemda selv var svært bestemt på at det er de som skal ha denne oppgaven.

Lederen i viltnemda sier til Budstikka at de ikke kan godta forslaget.

Veterinærforeningen stiller seg kritisk til at folk i det hele tatt skal ta med seg grevlingen til veterinæren.

– Det blir feil av kommunen å overlate ansvaret til enkeltpersoner og veterinærer. Hvis grevlingen kommer i bur vet jeg ikke om noen vil åpne det buret. Vanligvis pleier man å skyte ville dyr som blir fanget i bur, sier informasjonssjef Steinar Tessem.

God sommer for grevlingen

Petter Bøckman

Petter Bøckman, zoolog.

Foto: Petter Sommer / NRK

Det er mye grevling i år, og har vært det de siste par årene, sier zoolog Petter Bøckman, fordi somrene har vært varme.

– Det har vært gode vekstforhold for snegl og meitemark, og annen grevlingmat. Og så har det vært milde vintre, så det er ikke så mange som har stryki med i hiet, sier Petter Bøckman.

Før ble grevlingen kalt fattigmannsgris og mange gikk på grevlingjakt. Skinnet ble brukt i skottenes kilt-vesker og hårene fungerte som barberkost.

Nostalgikere kan ta en kikk på den tidligere tv-stjerna og zoologen Per Hafslund, som var kjent for å spise rå maur rett fra tua, når han forteller hvorfor hann-grevlingens kjønnsorgan ikke synes og hvorfor hunn-grevlingens befruktede egg kan ligge i ukesvis i eggstokken låst fast på 64-cellers-stadiet.

– Grevlingen er et rotedyr

Zoolog Petter Bøckman vil ikke kalle grevlingen et skadedyr. I gamle dager het det at skulle du på grevlingjakt måtte du ha koks i støvlene fordi grevlingen angriper og biter hardt.

Bøckman forklarer at grevlingen ikke hører godt, i hvertfall ikke i forhold til hund og katt. Den ser ganske dårlig også, men den har god luktesans.

– Så det er lett å komme litt uforvarerende på grevlingen. Hvis grevlingen føler seg trengt opp i et hjørne og den ser at den ikke har noen mulighet til å løpe sin vei, så kan den sette seg til motverge, og da biter`n og da biter`n hardt, sier Petter Bøckman.

– Er grevlingen et skadedyr?

– Den er et nyttedyr på den måten at den spiser snegl som vi ikke vil ha i hagen. Men grevlingen liker jo også menneskemat, den er alteter, slik vi er. Det som er i søplekasser er gefundenes Fressen for grevlingen. Så hvis du har en liten, veltbar søppelkasse så er grevlingen, om ikke et skadedyr, i alle fall et rotedyr, sier Petter Bøckman.

Petter Bøckman har selv spist grevling i karrisaus, og syntes det var godt. Men han presiserer at den må være ung. Gammel grevling anbefaler han ikke.

Grevlingkos Oven

Familien Tislevoll Andersen i Østfold har matet grevlinger med bananer, rosiner og honning i tre år. Les om familiens forhold til grevlingene i lenka i artikkelen.

Foto: Marit T. Andersen