Familie smittet av Giardia

En far og to barn på ett og tre år i Oslo fikk påvist Giardia-smitte i forrige uke.

Aker sykehus
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

To gutter på ett og tre år er smittet, i tillegg til faren på 43 år.

Prøvene ble avlagt 3. oktober, altså før parasittalarmen gikk i Oslo. Det er ikke kjent om familien har vært i utlandet.

Les også: Trygt med vannkoker og kaffeautomat

Alt om parasitter i Oslo-vann

Kart over trygge og utrygge områder

Ukjent smittested

Giardia-parasitt

Giardia-parasitt

Foto: Scanpix/AP

En far og to barn fikk påvist giardia-smitte i forrige uke.

Gorm Hansen, avdelingoverlege ved bakteriologisk labratorium bekrefter ovenfor NRK at prøvene stammer fra en Oslo-familie som ble sendt til undersøkelse på Aker sykehus.

Han sier at prøvene ble undersøkt 7. oktober, han sier han ikke vil spekulere om dette har noen sammenheng med vannsituasjonen i Oslo.

53 smittet i år

Så langt i år er 53 oslofolk smittet med parasitten Giardia. Fra 2002 og fram til i dag har antallet økt jevnt og trutt, fra 33 personer i 2002 til 52 i fjor.

Hansen sier at sykehuset fra tid til annen får inn prøver av folk som er smittet av denne parasitten.

Han har ingen informasjon om denne familien har vært i utlandet i forkant av smitten.

Smittes i utlandet

- Det er veldig uvanlig at giardia-parasitten er funnet hos tre medlemmer i samme familie, sier smittevernlege Dag Berild ved Aker universitetssykehus til Aften.

80 prosent av de som registreres med giardia-smitte i Oslo er smittet i utlandet. Økningen skyldes økt reisevirksomhet. Og når flere smittes i utlandet, smittes også flere her i Oslo.

- Giardia smitter nemlig enkelt fra person til person, innen familien eller miljøer der det er mye kontakt, som i en barnehage. Likevel er det noen tilfeller årlig der vi ikke vet hvor smitten kommer fra, sier seniorrådgiver Karin Nygård ved Folkehelseinstituttet.