Hopp til innhold

Falske, farlige varer tas i tollen

Tollerne stanser stadig flere falske merkevarer og produkter. Mange av kopivarene som smugles kan være livsfarlige.

Sjekk av farlige leker
Foto: Klima og forurensningsdirektoratet

Så langt i år har tollvesenet i Oslo og Akershus beslaglagt nesten 100 000 kopiprodukter, mot under 30.000 første halvåret i fjor.

Livsfarlige

Blant beslagene er falske mobiltelefoner som kan ta fyr og leker som er farlige å putte i munnen fordi deler kan løsne og barn kan bli kvalt. Mange av varene inneholder også miljøgifter.

I tilfellet mobiltelefoner har det vært eksempler på at dårlige mobiltelefoner tar fyr.

– Når man produserer falske varer tar man ikke hensyn til at dette skal vare eller at de skal være miljøvennlige og trygge for brukerne, sier tolloverinspektør Stein Vågnes.

Gatesalg

Tollvesenet har prioritert dette området høyere enn tidligere, men fortsatt er det piratkopier som kommer inn i landet. Vågnes tror det er liten fare for at disse varene kommer i vanlige forretninger, men

– Jeg vil være veldig forsiktig med å handle varer som leketøy, klær og sko på messer og gatesalg. Vi kan dokumentere at mye av det vi tar er ment for slikt salg, sier Vågnes.

Kynisk virksomhet

Piratkopiering har blitt en av de største illegale bransjene i verden og tollerne tar alle slags varer, blant annet klær, vesker, parfyme, leker, solbriller og medisiner.

– Denne virksomheten er blitt så stor at den utgjør mange hundre milliarder kroner blant annet i tapte skatteinntekter. I disse miljøene er det også avdekket barnearbeid og sosial dumping, sier Vågnes.