Falske pass florerer

Det har blitt svært attraktivt å kjøpe seg polsk identitet i Oslo, og politiet kommer over langt flere falske pass i byen enn tidligere.

Falskt pass
Foto: Anne Storaunet / NRK

Både albanere, russere og tyrkere kjøper falske polske pass i hovedstaden for å få oppholdstillatelse.

- Borgere av land i randsonen til EU bruker nå EU-utvidelsen til å komme til Norge med en oppholdstillatelse etter EØS-reglene. Vi har for eksempel sett at albanere får falske pass, eller at russere benytter falske polske pass, sier leder for utlendings- og forsyningsseksjonen i Oslo-politiet, Bjørn Vandvik.

Bare siden juli har politiet hatt 70 saker med falske pass. Det er langt flere enn tidligere.

Prislapp: 4000 kroner

- Vi har opplevd en veldig stor økning. Vårt saksbehandlingsavnitt i utlendingsavnsittet i Storgata oppdager under saksbehandlingen at det leveres falske pass som dokumentasjon i søknaden. Det er ganske nytt, for tidligere var det egentlig bare i asylsøknader vi så at personer brukte falske dokumenter, sier Vandvik.

Et falskt pass koster fra 500 euro og oppover, det vil si minst 4000 kroner. Og det er svært attraktivt å kjøpe seg polsk identitet. Både albanere, russere og tyrkere kjøper falske polske pass i hovedstaden for å få oppholdstillatelse. 

De falske dokumentene skal oppfylle drømmen om et nytt liv i Norge, og mange av passene ser svært ekte ut. Straffen hvis man blir avslørt med falskt pass, er fra 45 til 75 dagers fengsel og utvisning.