Falsk fakturering for 410 millioner

Skatt Øst har avslørt 30 organiserte nettverk som sender ut falske fakturaer for å kamuflere svarte lønninger, unndra moms og gi lønn i egen lomme.

Falske fakturaer

Skattekirmavdelingen i Skatt Øst har oppdaget

Foto: Sissel Kvalvik / NRK

Organiserte nettverk har unndratt 410 millioner kroner fra beskatning i Oslo og Akershus ved hjelp av falske fakturaer.

Falske fakturaer i organiserte nettverk har i 124 bokettersyn ført til at det hittil er avdekket skatteunndragelser for 475 millioner kroner i Norge. Oslo utgjør 98 prosent av tilfellene og er det området hvor skatteunndragelse er mest utbredt.

– Det å fakturere fiktivt gjør man for å kunne ta ut penger av selskapene sine og dermed få skattefradag uriktig og trekke fra moms uriktig, forteller avdelingsdirektør Jan-Egil Kristiansen i skattekrimavdelingen i Skatt Øst.

Totalt har nesten en halv milliard blitt fakturert fiktivt. Det har ført til momsunndragelse på nesten 100 millioner, kamuflerte svarte lønninger for 260 millioner og at eierne har kunne puttet 122 millioner kroner i egen lomme.

Jan-Egil Kristiansen

Avdelingsdirektør Jan-Egil Kristiansen i skattekrimavdelingen i Skatt Øst.

Foto: Sissel Kvalvik / NRK

Flere nettverk

Nettverkene som driver med falsk fakturering varierer veldig i størrelse. Kristiansen forteller at problemet er størst innen byggebransjen.

– Firmaer skaffer seg en del stråpersoner som de får til å registrere seg og sende fakturaer. Deretter betaler de fakturaene over bank. Så tar stråpersonene ut pengene i kontant og leverer de tilbake til det firma som har mottatt fakturaen, forklarere avdelingsdirektøren.

Selskapene bruker ofte rusmisbrukere som stråpersoner. De får en provisjon av de fakturaene de utstede.

– Det er disse personene som blir straffedømt og fengslet for hvitvasking og heleri. Utfordringen er derfor å få de som er på topp i systemet straffedømt, sier han.

Skattekrimavdelingene skal ha avdekket store nettverk med titalls aktører som fungerer som et pyramidesystem.

Landsdekkende prosjekt

Nå deltar alle fem skatteregionene, NAV, Politidirektoratet og Oslo kemnerkontoret i et prosjekt som skal få bukt på problemet.

– Vi kontrollerer intensivt og avslører store beløp. Nå tyder ting på at vi må fortsette et år til. Vi har gående 88 saker som ikke er ferdig, og vi finner stadig nye nettverk, sier Kristiansen.

Foreløpig er flest av netteverkene i området rundt hovedstaden.

– Vi frykter jo at vi ikke har avdekket nettverk ellers i landet. Dette er en veldig alvorlig form for organisert kriminell aktivitet, forteller han.

Strengeste fengselsstraff i en slik sak to år og syv måender.