Hopp til innhold

Faller du ut av senga? Da går alarmen

Et nytt system basert på spillteknologi skal gjøre det lettere for de ansatte på Sykehuset Østfold Kalnes å ha tilsyn med urolige og demente pasienter.

Ved hjelp av spillteknologi skal pasienter overvåkes ved det nye sykehuset i Østfold. I disse dager tester de ut en kinect-sensor som skal kunne varsle sykepleier når en pasient forlater senga. Billige og enkel teknologi - som kan utgjøre en stor forskjell, ifølge sykehuset.

Sykehuset Østfold viser NRK hvordan systemet virker i praksis. I senga ligger Anette Michaela Siebenherz, som er sykepleier og rådgiver. I andre enden av rommet er en sensor plassert, for å registrere bevegelser i rommet.

Når Siebenherz ruller seg ut av senga, kommer meldingen om at en pasient har falt ned øyeblikkelig, både som tekst og lydsignal.

– Det kom en beskjed på nettbrettet, og det gikk en beskjed til pleieren som har ansvar for det rommet eller den senga, forteller sykehusets IKT-sjef Terje Gaardsmoen.

Fra spillmaskin til pasientkontroll

Statusmelding urolig pasient

Slik får sykepleierne beskjed hvis pasientene deres er ute av senga.

Foto: Sykehuset Østfold

Ideen om å bruke sensorer for å registrere om pasienter er for urolige kommer fra sykehuset selv. Sensoren er tilpasset i samarbeid med Microsoft, basert på deres Kinect-teknologi, som er en bevegelsessensor utviklet til selskapets Xbox-spillkonsoller.

- Vi søkte Helse Sør-Øst om innovasjonsmidler. De syns prosjektet var spennende. Prosjektet er utført i samarbeid med Microsoft, sier Gaardsmoen.

- Gir bedre trygghet

I det nye Sykehuset Østfold på Kalnes i Sarpsborg blir det utstrakt bruk av informasjonsteknologi, smarttelefoner og nettbrett. Overvåkingen av pasienter ved hjelp av spillsensorer skal i hovedsak skje på avdelingen for demenssyke, og da er personvern viktig.

Anne Kirsti Pedersen

Nestlederen i Fredrikstads demensforening støtter bruken av sensorer og annen teknologi, så lenge det er i sammenheng med det menneskelige.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Personvernet er ivaretatt ved at den eneste informasjonen vi sender er romnummeret, sier Gaardsmoen.

– Fordelen er at vi raskt og effektivt kan overvåke urolige pasienter, der det er behov for en form for forsterket overvåkning.

– Særlig for enkelte pasientgrupper, de demente og andre som er urolige, så vil dette bidra til å øke tryggheten, sier Siebenherz.

Demensforeningen er fornøyd

Anne Kirsti Pedersen er nestleder i Demensforeningen i Fredrikstad, og hun er enig i at dette trolig vil skape større trygghet.

- Det er ikke pleiere nok til å passe på hver demenspasient hele tiden. Da vil dette kunne fortelle om bevegelsene som skjer.

- Jeg tror teknologi er nødvendig, for det kommer en flodbølge av demente. Det krever mye ressurser.

- Jeg er veldig redd for at det bare blir teknologi og roboter. Vi må ha kunnskap og hjerte, vi må ha de varme hendene. Men å i tillegg ha den støtten teknologien gir det tror jeg er en veldig positiv måte å kombinere pleie på, fortsetter PEdersen.