Hopp til innhold

Oslo AUF-krever lovendring for asylbarna

– Barna skal ikke stå til ansvar for det foreldrene deres har gjort, sier nestleder i Oslo AUF, Munir Jaber. Han var selv en av de som deltok på markeringen i Oslo sentrum lørdag ettermiddag.

Hundrevis av personer møtte opp for å være med på markeringen til støtte for de 544 asylbarna som har fått avslag på opphold, til tross for at de er født eller har bodd mesterparten av livet i Norge.

Arbeiderpartiet sentralt omfavner ikke markeringen, men AUF stiller seg bak lovendringen demonstrantene krever.

– Å gjøre noe annet enn å sørge for at de barna som har vært i Norge lenge, eller er født her, ville være å neglisjere deres rettigheter, sier han til NRK.

– I denne saken handler det om å overtale Arbeiderpartiet om at barn født og oppvokst i Norge, og som kun kjenner Norge som deres hjem, må få styrket rettigheter og det bør veie tyngre enn alt annet.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Tusener demonstrerte mot regjeringens asylpolitikk

VIDEO: Fakkeltog for asylbarna

«Barn er ikke brikker»

– Folk roper slagord som «Nok, er nok», «Barn er ikke brikker» og «La barna bli», forteller NRKs reporter på stedet, Su Thet Mon.

Lørdag ettermiddag samlet folk seg for å gå i fakkeltog fra Jernbanetorget til Eidsvolls plass ved Stortinget, for å vise sin støtte for asylbarna.

Fakkeltoget satte seg i bevegelse klokken 16.00, og flere kvartaler i hovedgaten var fylt av folk.

– Er du i området vil du se et lystog ned hele Karl Johan, sier Mon.

– Det blir anslått at over tusen personer deltar på markeringen, forteller reporter Katrine Nybø.

– Forkastelig

– Det er helt forkastelig måten barn som er født i Norge blir behandlet på, i dette landet de er vokst opp i og kjenner, sier Nina Hamidi til NRK.

Hasti (t.v.) og Nina (t.h.) Hamidi gikk i fakkeltog for asylbarna

Hasti (t.v.) og Nina (t.h.) Hamidi gikk i fakkeltog for asylbarna.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Hun gikk i fakkeltoget sammen med sin søster.

På Eidsvolls plass holder blant annet tidligere Ap-statsråd Åse Kleveland, Maria Amelie og pressetalsmann for Foreningen av tolvte januar, Eldar Evang appeller.

– Jeg blir rørt av å stå her nå. En helt annen virkelighet enn da jeg var på Trandum, sa en tårevåt Maria Amelie til publikum. Hun hadde dette budskapet til papirløse, og da spesielt barn:

– Jeg vet hvordan det føles å ha fremtiden din i hendene på saksbehandlere. Men ikke bekymre deg så mye at du blir syk. Vi er med dere.

Tidligere Oslo-biskop, Gunnar Stålsett, sa ba satsminister Jens Stoltenberg om å ta ansvar.

– Vi har ofte hørt mantra om at vi fører en rettferdig asylpolitikk. Alle barn har rett til beskyttelse, sa han under sin appell.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Fakkeltog til støtte for asylbarna i Oslo

Demonstrantene roper 'La barna bli', mens de bærer fakler oppover Karl Johans gate i Oslo.

Mener loven ikke beskytter barna

Det er blant annet Foreningen av tolvte januar og støttegruppene til asylbarna Nathan i Bergen og Yalda i Tromsø, som står bak markeringene som finner sted 22 steder i landet lørdag ettermiddag.

Tidligere Ap-statsråd Åse Kleveland er en av talerne som holder appell i Oslo, og rundt om i landet har flere andre lokale Ap-politikere støttet markeringen.

Bakgrunnen for markeringene er at Høyesterett den 21. desember opprettholdt et utvisningsvedtak for to asylbarn.

Ifølge dem som demonstrerer lørdag, viser høyesterettsdommen at dagens lovverk ikke er tilstrekkelig for å sikre barnekonvensjonens stilling når det gjelder asylbarna.

Krever at barn får førsteprioritet

Demonstrantene krever strakstiltak og en ny forskrift.

– Myndighetene må bli helt tydelig på at det er hensynet til barnet som skal telle tyngre enn innvandringsregulerende hensyn, sier pressetalsmann i Foreningen av tolvte januar, Eldar Evang til NRK.

Eldar Evang

Pressetalsmann i Foreningen av tolvte januar, Eldar Evang.

Foto: Su Thet Mon / NRK

De krever også at FNs Barnekonvensjon skal ha forrang i saker som omhandler barn i Norge, inkludert i utlendingssaker.

Et siste viktige krav er at barna som har vært lange i Norge får en ny behandling av sakene sine i UDI etter den nye forskriften. De ønsker da vektlegging av deres tilknytning til Norge, og at de får advokatbistand.

– Hva synes du om at så mange har møtt opp på markeringen?

– Det er fantastisk å se, og dette skjer over hele landet. Det er noe optimistisk over dette, at hele befolkningen på et vis slutter opp om disse barna, sier han under markeringen.