Hopp til innhold

Vi drar på færre turer, men legger igjen mer

Nordmenn la igjen nesten 12 milliarder kroner på grensehandel i Sverige i fjor. Mest penger legger vi igjen på Nordby shoppingcenter.

Nordmenn la igjen nesten 12 milliarder kroner på grensehandel i Sverige i fjor. Over fire av dem brukte vi på Nordby shoppingsenter i Strømstad.

Nordmenn la igjen flere penger i utlandet i fjor sammenlignet med 2011.

Nordmenn grensehandlet for 11,6 milliarder kroner i fjor, det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Over fire av milliardene brukte vi på Nordby shoppingcenter i Strømstad kommune. Det gir grunnlag for videre satsing.

– Vi var veldig fornøyd med fjoråret, og det gir oss også tro på at 2013 blir et like bra år, sier sentersjefen Ståle Løvheim.

Feilslått politikk

Like fornøyd er ikke Thomas Angell, direktør i Virke handel.

– Norske politikere synes tydeligvis det er greit at arbeidsplasser, og milliarder av skatte- og avgiftskroner forsvinner over grensa, sier han i en pressemelding.

Veksten er på én prosent sammenlignet med 2011. Samtidig gikk tallet på dagsturer ned med 10 prosent, fra 7,07 til 6,35 millioner turer.

Nordmenn er allikevel det folkeslaget i Europa som grensehandler aller mest.

Les også:

Frykter nye prisøkninger

Vi reiser færre turer til utlandet, men legger igjen desto mer penger. Det er handel av matvarer som øker mest. Nordmenn handler nå mat for over 8 milliarder kroner i året.

Thomas Angell

Thomas Angell i Virke handel mener at Norge har en feilslått politikk mot økt grensehandel.

Foto: Virke handel

Grunnen er norske avgifter på mat og drikke, og en landbrukspolitikk med tollmurer og prisøkninger i jordbruksoppgjøret som gjør at det lønner seg å ta turen over grensa, mener Angell i Virke handel.

– Dagens rekordstore grensehandel er et resultat av en feilslått politikk.

– Regjeringen virker fullstendig handlingslammet. I stedet for å iverksette tiltak som fører til mindre prisforskjeller opplever vi det motsatte. Vi frykter nye prisøkninger i vårens jordbruksoppgjør etter at landbruksministeren har fått gjennomslag for økt tollbeskyttelse, sier han.

Over halvparten av alle pengene nordmenn brukte på grensehandel i fjor ble lagt igjen i Strømstad, og da spesielt på kjøpesenteret Nordby som hadde en økning på seks prosent i fjor.

Totalt la nordmenn igjen 6,36 milliarder kroner i Strømstad i 2012.