Færre tørste nordmenn i Strömstad

Mens grensebutikkene på Svinesund melder om rekordøkning i sommer, må Systembolaget konstatere at juli ikke ble noen rekordmåned for Strömstads del.

Skjærtorsdag i Strömstad

På tross av tusener på tusener på ferie og handletur i Strömstad har ikke de to polutsalgene i byen hatt særlig salsgøkning, slik butikkene ved grensen melder om.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Systembolaget i Strömstad har hatt en nedgang i salget av sprit i juli i år, sammenlignet med i fjor. 

I følge tall fra Systembolaget har polutsalgene i Strömstad solgt 3,1 prosent mindre sprit enn i fjor og det registrert kun en liten økning i salget av vin. 

Ved Systembolaget i Årjäng er det samtidig registrert en nedgang på hele 9,8 prosent i salget av sprit i juli.

 

Regn
Foto: Unspecified / SCANPIX

Dårlig vær

Det har denne sommeren vært god kronekurs i nordmenns favør, og butikkene ved grensen på Svinesund har blitt nedrent av nordmenn i sommer, som har hatt lite annet å foreta seg i regnværet enn å handle.

Men for Systembolagets del har det ikke vært noen gull-sommer på tross av at titusener av nordmenn ferierer og besøker Strömstad.

- Folk har vært mindre sammen og grillet og hygget seg, og det har vært ugunstig for våre varer, sier sjef for systembolaget i Oslovägen i Strömstad, Martin Englund til NRK.

Ved Systembolaget i Årjäng er det registert en nedgang på 9,8 prosent i salget av sprit i juli, sammenlignet med samme måned i fjor, mens salget av vin har hatt en økning på 0, 4 prosent.

- Alkoholavgifter betyr ikke alt

- Vi mener at tallene viser at det ikke er bare alkoholavgifter som betyr noe, men også vær og vind, kronekurs og andre forhold som bedret infrastruktur, sier Sten M. Berglund, politisk rådgiver i Actis – rusfeltets samarbeidsorgan til NRK. 

Han sier veksten som kom i fjor sommer var knyttet til de politikerstyrte nye kvotene,  og at den fine sommeren i 2006 ga seg utslag i økt forbruk av alkohol. 

- Vi kan si litt for moro skyld, at selv om det antakelig fører til høyere alkoholsalg både på Vinmonopolet og Systembolaget, så unner vi folk en knallsommer neste sommer, sier Berglund.

Han mener grensehandelen ikke truer det nasjonale salget i dag.
 
- Andelen er for liten til det. Da er også ølsalget i Norge medregnet, og ikke bare salget på Vinmonopolet, sier Berglund.