Hopp til innhold

Færre søkere til bygg og anlegg

DRAMMEN (NRK): Søkertallene til bygg og anleggsbransjen på videregående skole går nedover, i takt med at arbeidsinnvandringen til samme bransje øker.

Byggeplass

Antall søkere til bygg og anlegg har de siste femten årene sunket med over 20%. (illustrasjonsfoto)

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det er mange som ser ned på bygg og anlegg. Alle tror det er en lett skole og at man ikke jobber i det hele tatt. Men vi står på fra halv åtte til fire hver dag nesten.

Det forteller Thomas Landbø, Fillip Vik og Chrisander Dokken. De har alle tre valgt å søke seg inn på bygg og anlegg på Åssiden videregående skole, men klassekameratene blir stadig færre.

Søkertallene synker

En ny studie fra Institutt for samfunnsforskning viser at antall søkere til bygg og anlegg de siste femten årene har sunket med over 20%. Flere bygg og anleggslinjer har blitt lagt ned som følge av dette. Det var Klassekampen som omtalte saken først.

Marianne Røed

Røed sier trenden kan skyldes at arbeidsgivere er mindre interessert i å tilby lærlingplasser.

Foto: Kyrre Lien / www.kyrrelien.no ISF

– Det vi ser i våre analyser er at det kan se ut som om det er en årsakssammenheng mellom innvandringen til disse arbeidsmarkedene og reduksjon i rekrutteringen av elever til byggfag, forteller en av forskerne bak studien, Marianne Røed.

– Og særlig til de områdene innenfor byggfag som er spesielt utsatt for høy sysselsetting av innvandrere, legger hun til.

Hun forteller at en av årsakene til at arbeidsinnvandringen gjør bransjen mindre ettertraktet for nordmenn, er at lønningene presses ned.

– Arbeidsgiverne blir ikke så interessert i å tilby lærlingplasser. Det er én mulig forklaring. Fordi de kan få tak i arbeidskraften fra innvandret arbeidskraft. Samtidig kan det hende at det er elevene som blir mindre interessert i de utdanningsplassene som fører inn i arbeidsmarkeder med høy innvandring, sier Røed.

– Ikke bra for bransjen

Jan Paulsen er faglærer i bygg og anlegg på Åssiden videregående skole. Han legger noe av ansvaret over på bedriftene, og sier at lærlingene ofte har møtt flere Østeuropeere enn nordmenn når de har vært i lære.

– Når vi da har gutter som prøver seg ute, så møter de da opp til 10-15-20 polske gutter rundt dem, og så er dem helt alene. Det syntes dem ikke er noe trivelig, så da kommer dem tilbake. Det er ikke bra for bransjen, sier Paulsen.

– Holdningen er litt bruk og kast. De leier inn billig arbeidskraft, og innleide kan man kvitte seg med dagen etterpå. Gutta syntes det blir negativt å søke byggfag, forklarer Paulsen.

Men blant studentene vi møter på Åssiden videregående skole, er det ingen som angrer på studievalget.

– Det er synd at det ikke er så mange nordmenn som har lyst til å jobbe ute som tømrer, avslutter Landbø, Vik og Dokken.