Hopp til innhold

Færre nye rusmisbrukere i Oslo

I Oslo sentrum er det nedgang i antall nye misbrukere som oppsøker narkotikamiljøet.

Morten og Trond

Rusmisbrukerne Morten og Trond føler seg jaget i Oslo sentrum.

Foto: Lena-Christin Kalle / NRK

En undersøkelse som er gjort av velferdsetaten i Oslo viser at det er registrert langt færre nye ansikter i miljøet i år enn i fjor.

Nedgangen skyldes blant annet at politiet har gått aktivt inn for å splitte opp narkogjengene i Oslo sentrum.

– Vi jages som sauer

Morten er blant rusmisbrukerne i Oslo sentrum blir berørt av politiets innsats. Han føler seg jaget fra skanse til skanse.

– De flyr og jager oss som sauer rundt her, jeg har aldri sett på makan, sier han.

I nederste del av Karl Johan står Morten sammen med et dusin andre rusmisbrukere og henger på lånt tid. For det er bare et spørsmål om tid før politiet jager dem bort.

– Det har vært så mye politi her i det siste dagene at man bare må fly og gjemme seg for at de ikke skal ta tak i deg, sier han.

Politiets innsats har gitt resultater

Egil J. Bakke

Avdelingsdirektør i Oslo kommunes velferdsetat, Egil J. Bakke

Foto: Lena-Christin Kalle / NRK

Men til tross for at rusmisbrukerne føler seg jaget, har politiets innsats gitt resultater, mener avdelingsdirektør i Oslo kommunes velferdsetat, Egil Bakke.

– Det vi klart ser er at det har vært mindre nyrekruttering til det tunge rusmiljøet, iallefall det åpne miljøet. I første halvår i fjor registrerte vi 340 personer som var nye, i år bare 212, sier Bakke.

En opptelling fra Uteseksjonen, som driver oppsøkende arbeid i regi av Oslo kommune, viser at det er 128 færre nye misbrukere i det åpne rusmiljøet sammenlignet med samme tid i fjor.

Politiaksjonene har hatt effekt

Direktør i Blåkors, Magnar Lie, bekrefter at politiets arbeid i det åpne rusmiljøet har hatt effekt.

– Det kan tyde på at det har sammenheng med de aksjonene som pågår for å spre og splitte og gjøre noe med de åpne rusmiljøene i Oslo sentrum, sier Lie.

– Det er ikke så lett å finne fram til de som selger eller få gjort det en er ute etter å gjøre når en vil skaffe seg rus.

Artikkelen fortsetter under bildet

Egil J. Bakke med miljøarbeidere fra uteseksjonen i Oslo kommune

Egil J. Bakke sammen med miljøterapeuter fra Uteseksjonen i Oslo kommune som gjør seg klar til dagens oppsøkende rundt i narkomiljøet i Oslo sentrum.

Foto: Lena-Christin Kalle / NRK

Mange kommer utenbys fra

Etter at rusmiljøet har blitt splittet opp, og Uteseksjonen har kommet nærmere inn på miljøet, viste det seg at mange av misbrukerne kom utenbys fra.

– Situasjonen var jo at over halvparten av de som var i dette miljøet var ikke tilhører Oslo, sier Lie.

Løsningen ble derfor å ta kontakt med sosialsystemet på misbrukerens hjemsted. I mange tilfeller har også Oslo kommune betalt togbilletten hjem.

Ikke nærmere en løsning

Magnar Lie

Direktør i Blåkors øst, Magnar Lie

Foto: Oslo kommune

Men til tross for at det åpne narkomiljøet har blitt mindre attraktivt, mener direktør i Blåkors øst, Magnar Lie, at vi ikke er noe nærmere en løsning for rusmisbrukerne i Oslo sentrum.

– Det grunnleggende problemet løses ikke med dette, dette er en mer kosmetisk sak. Jeg forstår at byen og befolkningen her har behov for å ha ryddige forhold i byen, men skal man løse rusproblemet i Oslo må det settes inn mer og tyngere tilbud i behandling, i boligbygging og i aktivitetstilbud for rusmisbrukerne det gjelder.