Hopp til innhold

Hatside mot homofile på Facebook

«Homofili, som er en ekkel og grusom sykdom, må bekjempes og stoppes,» står det i en norsk Facebook-gruppe for folk som er motstandere av Europride.

Bilde fra Facebook-siden

Gruppen kaller seg «Stopp homofile i Oslo´s gater! NoGayPride - GayShame». Dette er et av bildene som er postet på siden.

Gruppen kaller seg «Stopp homofile i Oslo´s gater! NoGayPride - GayShame».

Gruppen som er opprettet av ekstremisten Ubaydullah Hussain, som tidligere er dømt for trusler mot to journalister, en aktør i retten og for hatefulle ytringer mot jøder.

– Det har nesten blitt tradisjon at noen viser motstand mot Europride. For noen år siden oppfordret jo noen alle til å helle olje på Karl Johan for at vi ikke skulle komme fram med paraden vår, sier styreleder i Oslo pride, Stein Runar Østigaard til NRK.

– Dette er bare trist. Jeg skulle ønske man hadde kommet lengre i 2014. Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si.

Kritiserer Oslo-trikken

Stein Runar Østigaard, styreleder i Oslo Pride

Stein Runar Østigaard, styreleder i Oslo Pride, sier Facebook-siden er trist, og tror særlig muslimske homofile kan bli skremt.

Foto: Europride 2014

I gruppen, som har rundt 300 medlemmer, refses blant annet Oslo-trikken for å kjøre med regnbueflagg. I tillegg kritiseres den amerikanske ambassadens regnbuefargede sikkerhetssøyler.

«Det er synd og se på våre brødere som kjører blant annet trikken i Oslo må gå med disse flagg av homofile. Anbefaler dem til å boikotte dette og samle dere sammen og nekt å kjøre med homo flagget,» skriver en av medlemmene i gruppa.

– Selvfølgelig får man mene hva man vil. Så lenge de ikke kommer med trusler eller vold må de få uttrykke seg. Vi har lagt merke til Facebook-gruppa, og synes det er trist at de mener det ikke er plass til oss, sier Østigaard.

Oslo pride har foreløpig ikke anmeldt gruppen. De forventer heller ikke at politiet griper inn mot gruppen på nåværende tidspunkt.

– Vi har ingen andre forventninger til politiet enn at de ivaretar sikkerheten, og det gjør de alltid på en god måte.

– Kan oppleves som begrensende

– Vi opplever i det store og hele at det er stor oppslutning og støtte til arrangementet vårt, og lar oss ikke affisere for mye.

Østigaard tror likevel noen kan oppleve innholdet i gruppen som skremmende.

– Det som er tristest er at noen av våre deltakere kan føle seg mer truffet. De som selv er muslimer, og opplever slik intoleranse, kan føle det begrensende med slike reaksjoner. De har et påtent regnbueflagg som profilbilde. Sånt kan man bli redd av.

– Veldig skremmende

Bjørn-Kristian Svendsrud

Bjørn-Kristian Svendsrud er veldig skremt etter å ha lest ytringene på Facebook-siden.

Foto: Espen Teigen / FrpU

En av de som har blitt redd av Facebook-siden er 1. nestformann i
Fremskrittspartiets Ungdom,
Bjørn-Kristian Svendsrud. Han deltar i feiringen av Europride i Oslo i disse dager.

– Jeg har lest gjennom innleggene, og sett hva de skriver. Jeg opplever innholdet i denne gruppa som veldig skremmende, sier han.

Han har selv kjent på frykten for å gå gjennom Oslos gater sammen med sin mannlige kjæreste.

– Vi holder ikke hender, i frykt for å bli slått ned. Vi skulle gjerne ha gjort det, som et vanlig kjærestepar, men vi tør ikke.

Svendsrud mener innholdet i gruppa er utenfor ytringsfrihetens grenser.

– Ytringsfrihet er noe av det beste vi har her i Norge, men disse ytringene mener jeg bryter med ytringsfriheten. De diskuterer drap av homofile, og drapsmetoder. Jeg opplever gruppa som en oppfordring til å hamre løs på homofile.

Han sier han vurderer å anmelde Facebook-siden, men at han er usikker på om han tørr å bidra til en eventuell rettssak.

Oslo-politiet følger med

Oslo politidistrikt er kjent med Facebook-siden.

– Vi følger med på det som kan ha med sikkerheten rundt Euro pride å gjøre, slik vi gjør på alle større arrangementet, skriver politiet i en e-post.

– På generelt grunnlag kan vi si at så lenge ytringer er innenfor rammen av norsk lov, må dette aksepteres selv om mange kan bli støtt. Får derimot utsagnene et innhold som bryter med norsk lov, eller form av direkte trusler, vil politiet følge opp de sakene som kommer til vår kunnskap.

Den omtalte Facebook-siden er åpen. NRK har ikke lykkes i å få en kommentar fra Ubaydullah Hussain.