Facebook benekter at politiet ikke har fått tilgang til Sigrids profil

– Politiet fikk informasjon etter en halvtime, sier Facebooks talsperson i Norden. – Vi har ikke fått informasjonen vi har bedt om, svarer Hanne Kristin Rohde.

Sigrid Schjetnes Facebook-profil

Facebook mener de har gitt ut informasjon om Sigrids Facebook-profil, men politiet sier de ikke har fått infoen de har bedt om.

Det har torsdag hersket full forvirring rundt hva politiet har fått av informasjon fra Facebook i forbindelse med Sigrid-saken.

Politiet mener de ikke har fått informasjonen de har bedt om, mens Facebooks talsperson sier de har fått det.

I 19.30-tiden sendte politiet ut en pressemelding der de presiserer at Facebook ikke kan vurdere hva som er nødvendig informasjon, og derfor bør gi politiet ubegrenset tilgang til kontoen.

– Det er ingen som ikke sitter tett på denne politietterforskningen som kan vurdere hva som er relevant informasjon, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde i pressemeldingen.

Hun understreker videre at det er derfor politiet har bedt om fullt innsyn i kontoen.

Ber om passordet

I pressemeldingen skriver politiet at Facebook har utlevert grunnleggende brukerinformasjon og påloggingshistorikk for den siste tiden, men at innholdet på hennes Facebook-konto ikke er utlevert.

«Facebook foretar egne undersøkelser av innholdet på Facebook-kontoen til Sigrid for å gjøre en vurdering på om det er viktig informasjon som politiet trenger i sin etterforskning,» står det i pressemeldingen.

– Vi har bedt om å få utlevert passord og brukernavn til Sigrids Facebook-konto. Dette har vi ikke fått, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde.

Facebooks talsperson i Norden er overrasket over fremstillingen, og hevder de har gitt politiet alt de trenger.

– Fikk info med en gang

Jan Fredriksson

Facebooks talsperson i Norden, Jan Fredriksson, sier de vil være behjelpelige med all informasjon fra Sigrids Facebook-konto.

Foto: Privat

– Jeg har vært i kontakt med Facebooks Law Enforcement-avdeling, altså folkene i Facebook som jobber med slike henvendelser. Rent generelt kan Facebook gi ut info til politiet hvis det er risiko for at noen kan komme fysisk til skade. Det er det generelle regelverket. I denne saken er det jo ingen tvil om at dette er tilfelle.

– Det som har skjedd er at norsk politi har tatt kontakt med Facebook, og sendt av gårde en hastemelding. I løpet at noen minutter kom Facebook tilbake med info. Det tok i hvert fall ikke mer enn en halvtime, sier Jan Fredriksson til NRK.no.

Dette er en fremstilling Rohde ikke kjenner seg igjen i.

– Vi kan bare konstatere at vi ikke har fått den informasjonen vi har bedt om å få, kommenterte Rohde overfor NRK.no etter å ha blitt konfrontert med Facebooks uttalelser i 17-tiden.

– Hvordan kan dere ha så forskjellige versjoner?

– Det har jeg rett og slett ingen god forklaring på, svarte Rohde.

Haster for politiet

Sigrids Facebook-side er et av sporene politiet nå legger mye vekt på.

– Det kan være trusler, det er mulig hun skulle møte noen, det kan være «stalkers» som har kontaktet henne som hun ikke har respondert på. Det kan i det hele tatt være mye der av betydning for politiets arbeid, utdyper Rohde.

– Har dere fått noen indikasjon på når dere kan få informasjonen?

– Vi jobber med å skrive en rettsanmodning. Det tar veldig lang tid. Og spørsmålet er om vi vil få den informasjonen vi trenger på et tidspunkt den fortsatt er relevant for politiet, svarer hun.

Rohde sier politiet i går og i dag tidlig sendte et nødskjema, men at de nå ser seg nødt til å utarbeide en rettsanmodning.

Etter politiets uttalelser tidligere i dag, er det startet en Facebook-gruppe som kjemper for at det norske politiet skal få tilgang til Sigrids profil.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gir ikke ut passord

Hanne Kristin Rohde

Hanne Kristin Rohde sier politiet ennå ikke har fått den informasjonen de har bedt om, og kjenner seg ikke igjen i Facebooks fremstilling.

Foto: NRK

– Facebook har ikke hørt noe om at det norske politiet vil ha noe mer info enn de har fått til nå. Vi oppfordrer det norske politiet til å ta kontakt hvis de trenger mer informasjon, sier Fredriksson.

– Har norsk politi fått Sigrids Facebook-passord?

– Nei, Facebook gir ikke ut passord. Men de har fått informasjon fra hennes profil. Jeg vet ikke helt hvilken type informasjon det er snakk om, og mye av dette er for øyeblikket hemmelig. Men jeg vet det er snakk om for eksempel IP-adresser.
Jeg kan ikke forestille meg at Facebook vil holde tilbake noe informasjon i denne saken. Det er bare å ringe, sier Fredriksson.