Fabian Stang: - Ikke peil på livet lenger

Fabian Stang vil på forhånd beklage for alle avtaler han ikke møter opp på i nærmeste framtid. Når han nå slutter som ordfører blir hele kalenderen hans slettet.

Tur i gang med bilder, hall of fame, Fabian Stang viser pinlige episoder - prat over skrivebordet, Fabian leser teksmeldinger/ gratulasjoner - ut i bystyresalen - int Marianne Borgen - Stang erklærer valg klart - applaus

SISTE DAG: Etter åtte år i Oslos mest prominente kontorlokale hadde Høyres Fabian Stang onsdag sin siste dag på jobb som byens ordfører.

– Det er ganske brutalt, fra den ene dagen til den andre er kalenderen slettet. Jeg har ikke engang peiling på hva jeg skal gjøre privat lenger heller. Der jeg ikke møter opp er det ikke av vond vilje, altså, sier Fabian Stang.

Men ute av heltidspolitikken er han ikke. Stang blir leder av helse- og sosialkomitéen i det nye bystyret.

Siste dag som ordfører

Onsdag ettermiddag ledet han sitt siste bystyremøte som hovedstadens ordfører. Der ble han takket av med en 45 sekunders stående applaus fra forsamlingen.

– Tusen takk til deg for en fantastisk innsats som ordfører i Oslo. Du har vært en åpen, raus og særdeles hyggelig ordfører, sa Oslos nye ordfører Marianne Borgen da Stang overlot sjefsstolen til henne.

Vemodig

En av Oslos mest populære frontfigurer har sittet i ordførervervet siden 2007. Det er ikke uten vemod han forlater en av byens viktigste lederposisjoner.

– Jeg kommer til å savne å møte engasjerte mennesker og få vite hva de brenner for. Det er ingenting som å møte folk i en bedrift for utviklingshemmede, som stolt forteller at de får lønn. Tenk på hvor mye det betyr for oss mennesker å ha en oppgave her i livet, sier Stang.

Høyre-mannen har hele tiden vært et stort partiforbilde. Under valgkampen gjorde ungdomspartiet ham om til tegneseriehelten Fabimann.

Fabiman - Nåde, Fabian

FABIMAN: Superhelten skulle redde Oslo fra sosialistene. Slik gikk det ikke etter valget.

Foto: Faksimile

Uvant med fritid

Stang sier det blir rart å få mer fritid og for eksempel ha tid til gå på kino.

– Jeg må være ærlig på at jeg har jobbet nesten døgnet rundt i åtte år. Når pressen ringer kvart på seks om morgenen, ønsker man kanskje at man var i en annen bransje, sier Stang.

Men han avviser at han kan kalles morgengretten.

– Det er ikke sant, jeg er ikke oppe om morgenen i det hele tatt, humrer han.

– Som utpreget B-menneske og fungerer jeg egentlig ikke før klokken åtte om morgenen.

Lov å gjøre feil

I sin lange fartstid som ordfører er det lite mannen angrer på. Men noen flauser har det blitt. Stang husker godt at han ordla seg litt kinkig da Øystein Mæland ble politidirektør i 2011.

– Jeg sa til Mæland at jeg beklaget at jeg ikke hilste på han, men at det var nok fordi han så så utrolig flott ut i uniform. Med tanke på at han er åpent homofil, skjønte jeg straks at det ble litt feil.

– Da prøvde jeg å rette opp med å si: For ordens skyld, du er veldig flott uten også. Det framkalte jo latterbrøl i salen. Men Mæland tok det sporty, og det løste opp stemningen.

Stang har ett råd til sine etterfølgere.

– Det er lov å gjøre feil, det betyr at man faktisk jobber og at man virkelig gjør noe.

På vei til sykehuset; han skal fortelle mamma, Wenche Foss, at han har fått ny jobb

UVENTET TILTREDELSE: Høyres Fabian Stang ble ordfører første gang i 2007, etter en fem uker lang dragkamp mellom de borgerlige partiene i hovedstaden.