Hopp til innhold

Få sjekket for kjønnslemlestelse

Bare èn av omlag 150 jenter i Oslo har takket ja til den frivillige underlivsundersøkelsen som blir tilbudt for å bekjempe kjønnslemlestelse.

Omskjæring

Bare en av 130 jenter i Oslo takket ja til en frivillig underlivsundersøkelse som tilbys for å forebygge kjønnslemlestelse.

Foto: AHMAD ZAMRONI / AFP

Omtrent sju av ti takket ja til en samtale.

Det er jenter i første-, femte- og tiendeklasse, med foreldre fra land der mer enn 30 prosent blir kjønnslemlestet, som inviteres til en samtale med helsesøster og til frivillig underlivssjekk.

– Jeg spør jentene som kommer hit om de er omskåret, og om de vet hva det vil si å være omskåret, forteller helsesøster Lone Kjær.

Bydel Grünerløkka har sammen med Sagene, Bjerke og Stovner, samt to kommuner i Buskerud, vært de første til å teste ut et av regjeringens tiltak mot kjønnslemlestelse.

Nå viser det seg at kun èn jente takket ja til undersøkelsen. Sju av ti takket ja til samtalen. Og helsesøster Kjær er ikke veldig overrasket over at mange kvier seg.

– Det kan nok være stigmatisering og mistenkeliggjøring som gjør at mange ikke ønsker undersøkelsen.

Hva syns du om saken? Kommenter nederst i artikkelen.

Utvider tiltaket

Nå skal uansett tiltaket innføres i alle landets kommuner og bydeler.

Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet Bente Moe, mener tiltaket er viktig og riktig.

– Samtalen er en viktig forebyggende del, og her kommer man i dialog med de berørte gruppene. På den måten kan man informere om at dette er straffbart og ulovlig i Norge, og ikke minst de helsemessig konsekvensene av et slikt inngrep.

Men hva hjelper det når ingen takker ja til undersøkelsen?

– Det får vi ta til etterretning, men det betyr ikke at vi ikke kan tilby det likevel. Dette er jo et frivillig tilbud så de har lov til å takke nei.

Obligatorisk underlivssjekk

Flere har foreslått obligatorisk underlivssjekk i kampen mot kjønnslemlestelse. Blant annet søkte byrådet i Oslo om lov til å tvinge jenter til en slik undersøkelse , men fikk blankt nei fra helsedepartementet.

Så da regjeringen la frem tiltakene sine i 2008, var tilbudet om frivillig undersøkelse så langt de gikk.

Bente Moe medgir at dagens ordning neppe er tilfredsstillende for dem som krever tvungne undersøkelser.

– Nei, det er det nok ikke, men det er godt tilbud med tanke på å forebygge kjønnslemlestelse i Norge. Det er jo ikke straffbart å være kjønnslemlestet, men det er straffbart å utføre kjønnslemlestelse på jenter som oppholder seg i Norge og ikke er kjønnslemlestet når de kommer hit.

Er det ikke vanskelig å finne ut om det har skjedd hvis man ikke undersøker?

– Da er vi inne på en strafferettslig kartlegging, og det er ikke helsetjenestens oppgave, avslutter hun.

Les flere nyheter fra Oslo og Akerhus. Følg NRK Østlandssendingen på facebook og twitter.