Hopp til innhold

Få kvinner vil møte meningsmotstandere til debatt

– Det er noe med formen som virker mer tiltrekkende på menn, sier forsker, om prosjektet «Hele Norge snakker».

Joakim Sundal (venstre) og Sjur Midtervoll snakker sammen under Hele Norge Snakker-arrangementet på kafeen Skatten på Tøyen i Oslo.

Aller flest menn har meldt seg på Hele Norge snakker. Dette bildet er fra i vinter, da NRK hadde en pilot på prosjektet. Joakim Sundal og Sjur Midtervoll diskuterte vanskelige temaer.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Sammen med Morgenbladet, Dagens Næringsliv og Fagbladet inviterer NRK folk som er uenige med hverandre til å møtes ansikt til ansikt i «Hele Norge snakker» lørdag 25. mai.

Tirsdag ettermiddag hadde 1626 personer meldt seg på. Av disse er kun 438 kvinner. Man kan også velge å ikke oppgi kjønn, 20 personer er i denne kategorien.

Vil du være med på Hele Norge snakker? Svar på spørsmålet under for å komme i gang:

Kvinner underrepresentert

I februar inviterte NRK Østlandssendingen rundt 60 personer til å møtes på en kafe på Tøyen i Oslo for å diskutere. Erfaringene fra den gangen er de samme.

For av over tusen påmeldte på bare tre dager var det kun 211 kvinner som hadde lyst til å være med på demokratiprosjektet.

Dette sammenfaller godt med det arrangører ellers i Europa også har sett: Det er flest menn som melder seg på.

Redaktør i ukesavisen Zeit online i Tyskland, Philip Faigle, sier de har opplevd det samme.

– Under «Tyskland snakker» i fjor hadde vi 68 prosent menn og 30 prosent kvinner blant deltakerne. Vi har ikke noe klar forklaring på fenomenet enda, skriver han i en e-post til NRK.

– Jeg har tro på samtalen

Nanna Melland var med på piloten til Hele Norge snakker i NRK i vinter. Hun sier hun er overrasket over at få kvinner melder seg på prosjektet.

– Jeg synes det er grunnleggende spennende å møte nye mennesker, så det er vanskelig for meg å sette meg inn i at mange kvinner velger å ikke delta. Jeg burde vel ha en samtale med en av dem, for å forstå, fordi jeg skjønner det ikke, sier hun.

Melland sier det var krevende å ha en samtale med noen man var helt uenig med, men at det var fint å snakke sammen.

Jeg var med fordi at jeg har veldig tro på samtalen, og ville veldig gjerne være med å støtte om et prosjekt som fordrer samtalen. Det var ren idealisme, og tro på at det faktisk fungerer. Min erfaring er at det gjør det.

Nanna Melland på Hele Norge snakker

Nanna Melland deltok i Hele Norge snakker i vinter. Hun forstår ikke hvorfor ikke fler kvinner melder seg på.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Ikke overrasket

Retoriker Anne Nordskag er ikke overrasket over at flere menn enn kvinner har meldt seg på prosjektet.

– Det å skulle møte en som er svært uenig med deg, ansikt til ansikt bare med et lite kafebord i mellom, det tror jeg appellerer mye mer til menn enn kvinner, sier hun til NRK.

Nordskag tror også at flere kvinner hadde meldt seg på om det hadde vært andre temaer som skulle diskuteres.

– Hvis man hadde temaer som gikk på skole, SFO, utdanning, likestilling, Metoo, kriminalitet innenfor vold i hjemmet, barnefordelingssaker og miljø, så tror jeg kanskje man hadde truffet bedre hos kvinnene.

– Vi trenger kvinners perspektiv

– Det harde debattklimaet har muligens skremt kvinner fra å delta, men det er viktig for oss å framheve at dette prosjektet ikke handler om debatt, men om samtale, sier Anne Ardem, en av prosjektlederne for Hele Norge snakker i NRK.

Anne Ardem

Anne Ardem, en av prosjektlederne for Hele Norge snakker i NRK, sier de merket tendensen med at få kvinner meldte seg på under piloten i vinter.

Foto: NRK

– Her skal vi ikke slå hverandre i hodet med sterk argumentasjon, men snakke og ikke minst lytte til mennesker vi er uenige med.

Hun sier erfaringen deres fra piloten i vinter var at 80 prosent av de som meldte seg til Hele Norge snakker var menn.

– Halve befolkningen består av kvinner. Kvinner har ofte et annet perspektiv og erfaringsgrunnlag, og vi trenger dem med for å få en best mulig samtale.