Hopp til innhold

Vil ha mannlig lege for at flere gutter skal klamydiatestes

Helsesøstre er bekymret for at gutter ikke tester seg for kjønnssykdommen klamydia. Nå søker de kommunen om ekstra penger for å ansette en mannlig lege.

Mona Jakobsen og Trine Christoffersen

Helsesøstrene Mona Jakobsen og Trine Christoffersen oppfordrer alle gutter til å teste seg for klamydia. Nå ønsker de seg en mannlig lege på helsestasjonen.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

Guttene oppsøker ikke helsestasjonen, dermed mener helsesøstrene på helsestasjonen i Lier at de nå trenger en mannlig lege.

– Vi ønsker at flere gutter skal benytte seg av tilbudene våre, og særlig når det gjelder å teste seg for klamydia, sier helsesøster Trine Christoffersen.

Jentene benytter seg av gratistilbudet for ungdom, men guttene uteblir.

– Dette er viktig, for vi ønsker ikke at de skal smitte andre. Siden klamydia ikke gir symptomer, er det ingen som vet hvem som har det og bringer smitten videre. Går man med klamydia, kan det føre til sterilitet.

– Blir fleipet bort

Christoffersen forteller at de har forsøkt å ta opp dette når de besøker skolen, og spesielt når de nå møter russen. Men responsen er heller laber.

– Det blir ofte fleipet bort. Når vi oppfordrer dem til å bruke kondom, er det noe de ikke velger å bruke.

Dette bekrefter også Ali, som er russ på Lier videregående skole i år.

– Det å teste meg er ikke noe alternativ. Jeg har ikke noe bedre svar på dette, sier Ali.

Hazir, som også er russ i år, forteller at for ham er dette foreløpig ikke noe tema.

– Jeg har ikke testet meg fordi jeg fortsatt er jomfru.

Elever ved Lier videregående skole

Guttene på Lier videregående skole bryr seg ikke om å teste seg for klamydia. Foran til venstre er Hazir og foran til høyre er Ali.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

Titusener får klamydia hvert år

Ifølge Folkehelseinstituttet er antall personer som får klamydia i Norge stabilt høyt. I 2010 var det 22.527 personer som fikk denne kjønnssykdommen i Norge.

Nå har altså Lier kommune søkt Helsedirektoratet om finansiering til et prøveprosjekt slik at en mannlig lege kan komme på besøk til helsestasjonen.

– Vi ønsker dette veldig. Siden de ikke kommer når den kvinnelige legen er der, håper vi det kan gjøre det enklere for guttene på skolen og komme hvis det er en mannlig lærer tilgjengelig.

Svar på søknaden om støtte til prosjektet kommer trolig i februar.