Få anbud på luftig bru

Få firmaer har kommet med anbud for å bygge den planlagte 86 meter høye Smaalenene bru på nye E18.

Smaalenene Bru

Det 86 meter høye tårnet skal belyses og vil synes godt i Indre Østfold.

Foto: Grafikk: Statens Vegvesen

Brua blir en del av strekningen mellom Krosby og Knapstad i Indre Østfold. Den skal strekkes over Glomma et lite stykke sør for Fossum bru.

Men bare tre entrepenører har kommet med anbud da anbudsfristen gikk ut tirsdag.

173 mill

- Vi hadde forventet oss flere anbud. I utgangspunktet leverte vi ut papirer til åtte firmaer som var interessert, men det er altså bare tre av disse som har kommet med anbud, sier byggeleder Karl-Erik Willadsen i Statens vegvesen.

Også prisen ble høyere enn hva Statens vegvesen hadde estimert.

- Mellom 160 og 170 millioner kroner var det vi håpet anbudene skulle ligge på. Det laveste anbudet fra den tyske entreprisen Bilfinger Berger, ligger i overkant av 173 millioner kroner, forklarer Willadsen til NRK.

De to andre som har gitt anbud er Skanska og Askim entrepenør. Begge to leverte et anbud til en pris langt over Bilfinger Berger.

Presset marked

Willadsen tror at den pressede situasjonen i markedet er årsaken til at det kom få og dyrerere anbud enn hva vegvesenet hadde forventet.

- Det er mye å gjøre i markedet nå. Mange prosjekter foregår samtidig og det gjør at firmaene har fullt opp å gjøre. Dessuten er det vanskelig å skaffe kvalifiserte folk til slike prosjekter, sier Willadsen.

Nå skal vegvesenet regne gjennom de tilbudene de har fått før de avgjør hvilke entrepenør som velges.

- Vi regner med å ta en avgjørelse innen 30. mai, sier Willadsen. I så fall kan det bli byggestart rett før sommerferien.

- Det er godt mulig. Vi skal i alle fall være i gang rett over ferien.

Spektakulær bru

Smaalenene Bru

Den nye bruen som blir 300 meter lang er en såkalt skråstagsbru.

Foto: Grafikk: Statens Vegvesen

Og det er en spektakulær bro som skal reises over Glomma i kommunegrensen mellom Aksim og Spydeberg.

- Den vil nok bli litt av et landemerke i Indre Østfold. Dette 86 meter høye tårnet skal belyses helt til topps. Så det vil nok kunne ses langt avgårde, sier Willadsen.