Hopp til innhold

«Evig eies» er kåret til «Tidenes låt fra Østfold»

Henning Kvitnes sin låt fra 1997 stakk av med en tredjedel av stemmene i finalen.

Henning Kvitnes

Henning Kvitnes fra Halden er svært populær i Østfold. Hans låt Evig eies (kun et dårlig rykte) er kåret til tidenes låt fra fylket av NRK Østfolds lyttere og lesere.

Foto: www.henningkvitnes.no/Stein Johnsen

Det er NRKs lyttere og lesere som har nominert og stemt frem låtene i kåringen. Henning Kvitnes sin «Evig eies (kun et dårlig rykte)» fikk nesten en tredjedel av stemmene i finalen.

– Det er en kjempegod følelse. Låten er jo egentlig tilegnet Østfold fylke og de utenforstående sitt syn på oss, sier Kvitnes når han får vite om seieren.

Artisten fra Halden var for øvrig også den som fikk flest av sine sanger nominert, med hele 13 låter.

Men det var «Evig Eies (kun et dårlig rykte)», tittellåten til albumet med samme navn fra 1997, som til slutt ble plukket ut av juryen bestående av Tom Skjeklesæther, Ingeborg Walther, Niklas Baarli og Mina Hadjian til å delta i finalen mot ni andre låter.

– Jeg tror at sangen er veldig populær. Den har også fått en ny runde med Eva Weel Skram. Så jeg må gi æren for dette til selve sangen, sier Kvitnes.

Totalt 157 låter ble nominert til kåringen.

«Ut mot havet» av Rune Rudberg og «To hender» av Onkel Tuka stakk av med henholdsvis andre- og tredjeplassen i kåringen. Det var til slutt bare 12 av nær 6000 stemmer som skilte de to låtene.

– Østfoldingene skal være stolte

Jurymedlem Tom Skjeklesæther mener det var en fortjent seier til Kvitnes. Han sier østfoldingene kan være stolte av valget.

– Dette viser at østfoldingene har litt sans for humor. Sangen handler om selvironi og å kunne se litt skrått på ting. Evig eies kun et dårlig rykte har blitt et begrep i språket, det er noe vi kan trekke opp av hatten når vi har behov for det. Jeg synes østfoldingene skal være stolte av å ha valgt en slik låt som Tidenes låt fra Østfold, sier han.

Kvitnes er for tiden i Århus i Danmark for å spille konsert. Han vil få det synlige beviset på seieren, et originalt diplom laget av billedkunstner Lars Ove Klavestad, når han kommer hjem til Norge.

Dette var de nominerte i finalen:

Kåring av tidenes låt i Østfold

FINALISTER: Dette er artistene bak låtene som er i finalen av NRK Østfolds kåring «Tidenes låt fra Østfold»: Rune Rudberg, Lars Kilevold, Navigators, Wig Wam, Onkel Tuka, Henning Kvitnes, Ole I'Dole, Admiral P, CC Cowboys og Katastrofe.

Foto: NRK/Scanpix/Sony

1. «Livet er for kjipt» – Lars Kilevold

Lars Kilevold fra Fredrikstad ga ut låten «Livet er for kjipt» i 1981. Låten ble utgitt på et album med samme navn. Det var Kilevolds første album som soloartist.

– Med denne giganthiten skapte Lars Kilevold både pophistorie og på en måte språkhistorie, fordi «Livet er for kjipt» entret språket som et begrep som brukes den dag i dag, sier jurymedlem Tom Skjeklesæther (som for øvrig var til stede da låten ble spilt inn i Tistedalen tidlig på 80-tallet).

2. «In My Dreams» – Wig Wam

Bandet Wig Wam fikk hele Norge til å elske glamrock da de deltok og vant Melodi Grand Prix med «In My Dreams» i 2005. Bandet, med medlemmer fra Halden, Aremark, Fredrikstad og Sarpsborg, ble oppløst i 2014. Åge Sten Nilsen var vokalist.

– Når denne kommer på, tar det helt av!, sier jurymedlem Ingeborg Walther.

3. «Harry» – CC Cowboys

Med vokalist og gitarist Magnus Grønneberg i spissen fikk rockebandet fra Fredrikstad Spellemannsprisen for årets nykommer i 1990, samme år som bandets mest kjente sang, «Harry», ble utgitt.

– Absolutt alle kan denne! Den har så godt refreng og driv at den er umulig å bli lei av, sier Walther.

4. «Holde rundt deg» – Katastrofe

Petter Bjørklund Kristiansen har annonsert at 2019 blir hans siste år under artistnavnet Katastrofe. 30-åringen fra Fredrikstad ga ut låten «Holde rundt deg» i 2014.

– Når denne kommer på, danser 3-åringen min – så dette er en låt jeg er sikker på at alle barna i Østfold heier på, sier jurymedlem Mina Hadjian.

5. «Ut mot havet» – Rune Rudberg

Trøgstads store sønn! Countryartisten har spilt tusenvis av konserter over hele landet. Rudberg fikk sitt gjennombrudd med nettopp låten «Ut mot havet» i 1988.

– Det finnes ikke en nordmann som ikke kan hele teksten på denne. Dette er låten som kan redde ethvert vorspiel, sier jurymedlem Niklas Baarli.

6. «Evig Eies (Kun et dårlig rykte)» – Henning Kvitnes

Haldenseren Henning Kvitnes har mange låter som kunne vært på denne lista. Kvitnes har gitt ut musikk på både norsk og engelsk. «Evig Eies (Kun et dårlig rykte)» er tittellåten til albumet som ble gitt ut i 1997.

– Kvitnes har sannsynligvis hatt et litt skrått øye til Ibsens «Evig eies, kun det tapte» fra Brand da han skrev denne. Uttrykket «evig eies, kun et dårlig rykte» har også funnet veien til folkelig språkbruk, sier Skjeklesæther.

7. «Snakke litt» – Admiral P

Norsk-zambiske Philip Boardman er bedre kjent under artistnavnet Admiral P. Reggae-artisten har vært bosatt i Askim siden tenårene. Admiral P ble for alvor kjent i 2011 da «Snakke litt» herjet på radiolistene.

– Dette er låten som fikk hele Norge til å elske reggae. Det er den perfekte sommerlåten, sier Baarli.

8. «To hender» – Onkel Tuka

Spellemannsvinnende countryband fra Halden. Håkon Ohlgren er vokalist. «To hender» ble utgitt i 2006 og er en coverlåt av amerikanske Townes Van Zandts «Two Hands».

– To hender har vokst seg til å bli en av samtidens aller mest effektive allsanglåter. Det passer jo bra siden sangen har oppstått i allsangbyen Halden, sier Skjeklesæther.

9. «Det vakke min skyld» – Ole I´Dole

Ole Evenrud fra Halden ga for første gang ut musikk i 1981, under navnet Ole I´Dole. Året etter kom låten «Det vakke min skyld», som brukte ett år på å bli en hit.

– Dette er en type radiolåt som bare går og går uten at man blir lei, sier Walther.

10. «Wall of Stone» – Navigators

Navigators er et rockeband fra Fredrikstad. «Wall of Stone» var deres debutsingel og ble utgitt i 2009. Trond Andreassen var vokalist i bandet, som ble oppløst i 2014.

– Det er upbeat, og det er en gladlåt - selv om det handler om noe alvorlig, sier Hadjian.