Hopp til innhold

Etterlyser rakrygget Fylkesmann: – Han sprer usikkerhet

Senterpartiet mener Fylkesmannen i Østfold helt unødvendig skyver ansvaret for kommunesammenslåinger tilbake til kommunene.

Trond Rønningen

FOR STORKOMMUNER: Fylkesmann Trond Rønningen mener fem storkommuner vil være det beste i Østfold på sikt. På kort sikt foreslår han mindre dramatiske endringer.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Tron Kallum

KRITISK: Leder Tron Kallum i Senterpartiet i Østfold mener Fylkesmannen skyver ansvaret tilbake til kommunene.

Foto: Privat

– Hvis Fylkesmannen mener det burde være fem kommuner i Østfold, så kunne han vært rak i ryggen og rådet Stortinget til dette når de behandler saken våren 2017, sier leder Tron Kallum i Senterpartiet i Østfold.

Torsdag la Fylkesmann Trond Rønningen frem sitt forslag til ny kommunestruktur i Østfold.

På kort sikt anbefaler han Stortinget å slå sammen Moss/Rygge, Hobøl/Askim/Spydeberg og Rømskog/Aurskog-Hørland.

Samtidig la han ikke skjul på at man på sikt burde gå mye lenger i sammenslåingene, og at fem storkommuner vil være det beste.

– Burde gjort som Akershus

Nettopp denne oppdelingen i to faser er problematisk, mener Senterpartiet.

– Fylkesmannen sprer en usikkerhet både for politiske partier, men også for innbyggerne. Hvis han mener vi skal være fem kommuner i Østfold, så kunne han sagt det med en gang slik fylkesmannen gjorde i Akershus, sier Kallum.

Etter dagens fremlegging var Halden-ordfører Thor Edquist så overbevist om at det uansett kom til å ende med fem storkommuner i Østfold, at han umiddelbart tok kontakt med ordføreren i nabokommunen Aremark.

Edquist ville oppfordre nei-kommunen til å skifte mening raskt, for på den måten å nyte godt av regjeringens lokketilbud til dem som slår seg sammen frivillig. Ifølge Edquist vil det bety 200 millioner kroner ekstra de nærmeste årene.

Kallum mener kommunene har brukt så mye ressurser på reformen, at en annen håndtering fra Fylkesmannen ville kunnet hindre nye, lange omkamper.

– Nå trenger kommunestyrene ro til å behandle alle de politiske sakene som har ligget på vent, sier Kallum.

– Står inne for rådet

Fylkesmann Trond Rønningen står imidlertid inne for vurderingen han har gjort.

– Stortinget har vedtatt at frivillighet skal være det bærende prinsippet i reformen. Derfor er vårt råd at vi i første omgang slår sammen de kommunene som ønsker dette. Så har vi gjort et unntak, og det er Spydeberg som ligger inneklemt mellom to kommuner (Hobøl og Askim) som ønsker å slå seg sammen, sier Rønningen.

Han mener Stortinget utfra hans råd får et godt beslutningsgrunnlag, også dersom de allerede nå skulle ønske å vedta en sammenslåing som innebærer fem storkommuner.

– Jeg tror ikke det er noen stor praktisk forskjell på måten vi har levert rådet på og måten Akershus har gjort det på. Det som betyr noe, er det faktagrunnlaget som Stortinget og regjeringen skal vurdere, sier han.

– Ville det vært mer rakrygget av Fylkesmannen å råde Stortinget til allerede våren 2017 å gjøre det dere mener er aller mest fornuftig?

– Nei, jeg mener det vi har gjort er i tråd med Stortingets vedtak. Jeg står for vurderingen vi har gjort, sier Rønningen.