Hopp til innhold

Etterlatte etter selvmord lager teater

I Norge dør hvert år tre til fire ganger så mange mennesker av selvmord som i trafikken. Tilbake står de mange etterlatte og må takle både sjokket og sorgen. Dette er utgangspunktet for den nyskrevne forestillingen "Sørgelige greier".

Fire jenter spiller ulike roller i forestillingen, 'Sørgelige greier'

Se en smakebit av forestillingen.

Fire jenter sitter rundt et bord. De spiller ulike roller i forestillingen "Sørgelige greier", og de har en ting til felles. Alle er de etterlatte etter mennesker som har tatt sitt eget liv.

M.M

Marthe Mathiesen er en av de fire som er med i forestillingen. Lillesøsteren hennes tok sitt eget liv for to år siden.

Foto: Vilde Blix Husby.

Marthe Mathiesen er en av de fire som er med i forestillingen.

– Lillesøsteren min tok sitt eget liv for snart to år siden. Livet, verden og alt annet ble snudd på hodet. Plutselig er jeg enebarn selv om jeg ikke er det i hjertet, sier Mathiesen.

Basert på fortellinger

Hele stykket er basert på fortellinger og tanker fra de etterlatte. De fire jentene som spiller i forestillingen, har kommet med egne opplevelser og historier.

– Det er ingenting her som er fiksjon, forteller regissør Marianne Lorentzen.

På verdensbasis dør flere av selvmord enn av krig, vold, og kriminalitet. Allikevel, er temaet fortsatt et av vår tids tabuer. Dette er utgangspunktet for forestillingen som er laget i samarbeid med Landsforeningen for etterlatte ved selvmord.

– Det vil aldri bli lett å snakke om selvmord, det er altfor smertefullt og forferdelig for de menneskene som opplever det, sier styreleder i foreningen, Monica Smith.

Hun forteller at mange synes det er ubehagelig å snakke om selvmord. Folk er usikre på hva de skal si og hvordan de skal oppføre seg overfor de etterlatte.

– Kanskje forestillingen er en slags hjelp på veien både for alminnelige mennesker og for fagpersoner, sier Smith.

– Ser på det som en gave

– Jeg ser på det som en gave at jeg får lov til å ta søsteren min, og det som har skjedd, som er det verste jeg har opplevd, og bruke det til noe som gir mening. Å skape noe sammen og formidle det til andre har kanskje betydning for noen, sier Marthe Mathiesen.