
Yasir Arafat og Marianne Heiberg spiser lunsj hos FAFO
Måten regjeringen håndterte saken på
Maktskiftet i Spania fra konservative Aznar til sosialistiske Zapatero overrasket alle.
– Jeg tror de som var mest overrasket var sosialistene selv, ingen hadde forventet dette. Og det eneste som skjedde mellom meningsmålingene og valget var bombene i Madrid, og særlig måten regjeringen håndterte hele saken.
Utenkelig manipulasjon
Heiberg sier at hun i det øyeblikk nyheten kom ikke trodde at det var ETA som sto bak, terroren hadde ingen av ETAs signaturer. Samtidig gikk regjeringen ut og sa at det var ETA, uten tvil.
– Da tenkte jeg at det er litt utenkelig at en regjering ville manipulere en slik tragedie for å få politisk gevinst. Så begynte også politi og etteretning å lekke funn de hadde som tydet på en helt annen retning.
Men regjeringen fortsatte å si dette er ETA, de sa til alle sine ambassadører: gå aktivt ut å si at dette er ETA.
Aznar brukte, merkelig nok, tiden sin de første timene på å ringe redaktører i Spania og si at dette uten tvil var ETA. Det er ikke vanlig at etteretning lekker, og media fikk raskt beviser som pekte i en annen retning.
Regjeringens anklager mot ETA førte til dens fall. Minister pepet ut
Marianne Heiberg var gjest i Lang Lunsj 18. mars
Marianne Heiberg er forsker ved NUPI, Norsk Utenrikspolitisk institutt, og selv om de fleste forbinder navnet hennes med Midt-Østen og Oslo-avtalen så kan hun Spania også, hun har tatt doktorgrad på baskisk nasjonalisme, har bodd i Spania lenge, og i Baskerland spesielt i 4 år.
