Hopp til innhold

Ett sykehus for Oslos befolkning

Ambisjonene til Helse Sør-Øst er å ha én dør man kommer til som bestemmer om hovedstadens innbyggere er syke eller friske.

Direktør i Helse Sør-Øst, Bente Mikkelsen.

Bente Mikkelsen, direktør i Helse Søs-Øst, mener at sykehusene skal tilpasse seg pasientene i omorganiseringen.

Foto: Helse Øst / SCANPIX

Oslos sykehus skal omorganiseres. Vi får en koloss av et sykehus med landets fremste medisinske kompetanse under en samlet ledelse, ikke tre som i dag.

Og vi får tre lokalsykehus som skal finne sin rolle. Oslo er en medisinsk og sosial utfordring med en forskjell i levealder mellom øst og vest på over ti år. Dette er noe den nye sykehusorganisasjonen vil ta meget alvorlig, sier direktør Bente Mikkelsen i Helse Sør-Øst.

- Hovedfokus på sosial ulikhet

- Alle som som jobber i helsesektoren vet at det ikke er lett å gjøre noe med dette, og vi kan ikke gjøre det alene. Dette er noe vi må gjøre med Utdanningsetaten, Oslo kommne og alle andre. Jeg kan gi en garanti om at det kommer til å være et hovedfokus på både sosial ulikhet og det som er storbyens spesielle trekk. Sånn som både det store antall rusmiddelmisbrukere og også at vi kanskje har den høyeste andelen multietnisk befolkning i hele Norge, sier Mikkelsen til NRK Østlandssendingen.

- Men dette med sosiale ulikheter: Man kan kjefte på pasientene og be dem leve sunnere, men de er der akkurat her og nå, er det da sykehusene som må tilpasse seg eller er det pasienetene som må tilpasse seg sykehusene?

- Denne gangen er det helt klart sykehusene som skal tilpasse seg pasientene. Hvis du har en befolkning rundt sykehuset ditt som trenger særskilt tilbud når det gjelder for eksempel diabetes, som kan være ganske vanlig, så må man rett og slett korrigere og ha en kapasitet som hjelper disse pasientene.

Rikshospitalet, Ullevål og Aker blir ett sykehus

Likeverdige tilbud som er tilpasset den enkelte pasients behov er grunntanken i forslaget til omorgorganisering av sykehustjenesten i Oslo.

Som ventet skal det bli ett stort sykehus av Rikshospitalet, Ullevål og Aker under navnet Oslo universitetssykehus. Aker mister noen klinikker med spisskompetaneset til de to andre, men fortsetter som lokalsykehus sammen med de private Lovisenberg og Diakonhjemmet.

Sykehuset Asker og Bærum går inn i et felles område med sykehuset i Drammen . Men Bærum vant kampen om å beholde sine akuttfunksjoner, blant annet i kirurgi.

- Rusakutt ønsket

- Men hva skjer med rusbehandlingen i Oslos nye sykehusverden?

- Man ønsker seg en rusakutt, dette har vært et veldig sterkt ønske. Vi tror at det å ha et lavterskeltilbud for rusmiddelmisbrukere er kjempeviktig, og det ønsker vi å realisere, sier Mikkelsen.

Og her får Oslo spesialbehandling i forslaget:

- Vi legger da regionsfunksjonene, de spisseste, akademiske funksjonene også til det offentlige lokalsykehuset for å ta vare på rus også som fagområde.

Vil ha én dør for alle

- Det snakkes om en dør, men de som sender pasientene til døra er fastlegene, vet de hvor dørene er?

- De synes jo det er rart og vanskelig at både de og pasienten må ha oversikt over det vi for enhver tid gjør i spesialhelsetjenesten. Man kan ikke legge alt på ett sted eller gjøre det på den måten, så da må vi kunne tilby pasienten én dør som kan bestemme om du er syk eller frisk, om du skal hjem eller til fastlegen, og om du er så syk at du må opereres umiddelbart. Vi ønsker å gi en forutsigbarhet, sier Mikkelsen.

- Vår ambisjon er at det skal være én dør, og når du går gjennom den døren får du en vurdering både av det psykiske og eventuelle rusproblemer og somatiske plager du har. Men det gjelder det akutte. Vi håper også at lokalsykehusene blir så gode at det er et lavterskeltilbud, og at vi kan unngå alle de øyblikkelig hjelp-innleggelsene på gamle mennesker med de mange diagnosene de har. Vi tror at dette kan skje på dagtid ved bedre planlegging, hos den legen du kjenner eller det teamet du kjenner, avslutter direktøren.